Predoiu a avut o reacție nervoasă, după ce Cătălin Drulă i-a transmis că „îl faceți pe Florin Iordache să pară un ministru cu coloană vertebrală”, făcând referire la OUG13.
„Capul sus! Ce ați făcut zilele astea este de noaptea minților. Poporul ar trebui să vă întrebe dacă sunteți sănătoși la cap. Ministrul a susținut pragul de 250.000, acum spune că vrea fără prag”, a spus președintele USR, Cătălin Drulă.
În replică, ministrul justiției a început să țipe la tribuna Parlamentului, lansând acuzații la adresa opoziției.
„După dezbateri dure, complicate, dificile, a fost adoptat acest proiect. Ce să înțelegem noi? Că e bine ca dumneavoastră, care stați, vorbiți și nu faceți nimic, sau e bine ca noi, care vorbim, dezbatem, uneori ne contrazicem, dar votăm și lăsăm ceva în Monitorul Oficial.”, a declarat, nervos, Predoiu.
Ministrul justiției a acuzat că USR și opoziția „au stat și s-au uitat” la proiecte, fără să înțeleagă sau să facă ceva.
„Aceste proiecte au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din opoziție, 12 luni aproximativ (…) Ele nu au fost adoptate, ați stat și v-ați uitat la ele și apoi au fost preluate de această coaliție”.
Momentul ieșirii nervoase poate fi văzut de la 1:52:11
Acesta a adăugat că PNL, PSD și UDMR au reușit să adopte 7 legi care „consolidează Justiția”, în doar un an.
„Deci noi suntem de vină că adoptăm într-un an 7 legi pentru consolidarea Justiției și voi, care nu faceți nimic, trebuie să ne dați lecții.(..) Cred că și lipsa de bun-simț politic și de altă natură are o limită. (…) După ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declarațiile, trotinetele, cablurile și boxele dumneavoastră, ci sunt legile adoptate de această coaliție. (…) Nu faceți decât să vorbiți și să vă înfășurați în cabluri, între care o să rămâneți în istorie, fără să lăsați nimic în urmă”, a adăugat Predoiu.
El a spus că proiectul a fost modificat „după dezbateri politice” în comisii, „în mod democratic și transparent”.
Deputații au adoptat miercuri proiectele de lege care aduc modificări la codurile penale.
Astfel, nu se mai instituie un prag la abuzul în serviciu, așa cum solicita Curtea Constituțională, iar SRI revine în anchetarea dosarelor penale. Mai exact, pot fi folosite ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție.
Ultima decizie privind interceptările SRI în anchetele penale a fost luată în februarie 2020. Excepția de neconstituționalitate fusese ridicată în dosarul fostului președinte al Camerei, Valeriu Zgonea.
Impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu a fost solicitată de Curtea Constituțională în mai multe decizii, ultima fiind din 2018.