Cătălin Predoiu a participat marţi la prezentarea bilanţului de activitate al Ministerului Public. La finalul evenimentului, el a declarat, pentru Libertatea, că despre achitare „am vorbit la trecut. N-am spus niciodată că va fi achitat. Uitaţi-vă la declaraţia mea, am folosit trecutul.”

„O să dau declaraţie mâine, la Parlament”, a adăugat ministrul justiţiei, care nu a dorit să dea alte detalii.

Predoiu: „O ipoteză care nu s-a realizat în final”

Pe 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a fost invitat într-o emisiune la EuropaFM. 

La minutul 23:00, realizatoarea emisiunii face referire la fosta şefă a DIICOT, Georgiana Hosu, despre care spune că şi-a încheiat mandatul „prin demisie, atunci când soţul domniei sale a fost condamnat penal”. 

„Şi ulterior, achitat”, a intervenit rapid ministrul justiţiei. „Am putea spune că doamna Hosu şi-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a adăugat Predoiu.

La acel moment, nu era încheiată cercetarea judecătorească în dosarul în care era inculpat Dan Hosu, soţul Georgianei Hosu. El nu fusese însă achitat, așa cum explică ministrul Predoiu când se referă la trecut, ci primise în primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti, o condamnare de 3 ani cu suspendare, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Predoiu: „Aveam informația din surse neoficiale”

A doua zi după emisiunea de la EuropaFM, ministrul justiţiei a ieşit cu un comunicat de presă în care preciza că a făcut „o afirmație eronată”, pe care vrea să o corecteze.

El a spus că avea informaţia despre achitarea lui Dan Hosu „din surse neoficiale”, iar „eroarea comisă a fost fără intenție. De bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația”.

Culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.

Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei:

„Îmi asum confuzia creată involuntar, pe care o regret și prezint scuze publicului”, a mai precizat ministrul justiţiei, care a încheiat spunând că a respectat principiul independenței justiției în toată activitatea sa.

Întâlnirea dintre ministru și judecătoare

Potrivit publicației G4Media, chiar în ziua emiterii comunicatului, Cătălin Predoiu s-a întâlnit la Ministerul Justiției cu Claudia Jderu, judecătoare în completul ce va pronunța verdictul final în dosarul lui Dan Hosu. 

Acea întâlnire a avut loc pentru că judecătoarea Claudia Jderu este pe lista candidaților pentru un post de judecător la CEDO, a explicat Ministerul Justiţiei, pentru G4Media.  

Cine cere demisia lui Predoiu

USR a cerut demisia lui Cătălin Predoiu. Ulterior, mai multe ONG-uri s-au alăturat acestui demers, acuzându-l pe ministrul justiţiei că încearcă „mușamalizarea unei intervenții politice în justiție”.

Pe 3 februarie, Dan Hosu, cel despre care Predoiu spunea că ar fi fost achitat, a decedat. El era coinculpat în dosar, iar în cazul său, procesul va înceta şi nu va mai exista niciun verdict final. 

Miercuri, de la 11:30, Cătălin Predoiu va fi prezent în Senat, la propunerea USR, pentru a explica și ce a vrut să spună când s-a referit la „achitare” şi la „surse neoficiale”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News