„SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucrează tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european”, a afirmat Cătălin Predoiu, la sediul Ministerului Justiției.
El a precizat că „obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern” și că a transmis celor din coaliție că „nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM”.
În programul coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR era precizat că până la data de 31 martie 2022 se va adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ, dar că această structură va fi înlocuită de una nouă, care să ofere „garanţii de independenţă a magistraţilor”.
Ministrul Justiției a mai precizat că în prezent se lucrează și la o lege a salarizării unitare în sistemul de justiţie, pentru a elimina inechitățile apărute în sistem.
„Legea salarizării unitare în sistemul de justiţie este pentru a elimina dezechiliberele şi inechităţile salariare din sistem, îmi doresc să o adoptăm anul acesta. Ordinul de ministru prin care s-a majorat valoarea sectoriala – efectul va fi că ministerul Justiţiei vă face economii de zeci de milioane de lei pentru că vom evita sute de procese pe salarizare”, a explicat Cătălin Predoiu.
Aceasta va duce și la o creștere a pensiilor, întrucât acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, conform Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Iohannis: „Anomalii precum cele generate de SIIJ trebuie înlăturate”
Pe 7 decembrie, la prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 2021, președintele Klaus Iohannis a atras atenția magistraților cu privire la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a cerut „pași concreți” în acest sens.
„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate”, a spus atunci Klaus Iohannis.
De altfel, și Nicolae Ciucă a declarat pe 20 noiembrie, la finalul discuțiilor dintre PNL, PSD, UDMR și minorități pentru formarea unui Guvern, când încă nu devenise premier, că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată până la data de 31 martie 2022, dar că va fi înlocuită de o altă structură.
Ulterior, pe 26 noiembrie, după preluarea mandatului, noul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, a spus că în programul de guvernare există desfiinţarea SIIJ. El a susținut însă că trebuie găsită „o formulă bazată pe un consens cât mai larg între sistem, Guvern, Parlament”.
„Soluţii tehnice se vor găsi, avem jurişti valoroşi şi în minister, şi în sistem, şi în Parlament. Nu văd cum, nu e logic să nu găsim totuşi o formulă tehnică. Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu aceşti parteneri instituţionali”, a afirmat atunci Cătălin Predoiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro