Aragones a spus în cadrul unui eveniment organizat la Madrid de agenţia de presă Europa Press că urmăreşte organizarea unui vot cu caracter constrângător, convenit cu guvernul central, şi că este convins că acesta va avea loc într-o bună zi.

El s-a declarat pregătit să discute „despre absolut orice” cu Madridul, întrebând retoric: „Dacă într-o democraţie nu poate fi rezolvat un conflict legat de suveranitate, unde poate fi rezolvat?”.

Sanchez continuă să excludă referendumul cu privire la independenţa Cataloniei

Guvernul central de stânga de la Madrid, condus de premierul Pedro Sanchez, le-a promis separatiştilor o amnistie pentru toţi aşa-zişii „catalanişti” intraţi în conflict cu legea, inclusiv în timpul tentativei eşuate de secesiune din 2017.

Proiectul de amnistie, adoptat pe 14 martie de deputaţii spanioli, este încă în dezbatere în parlament, urmând să fie aprobat definitiv la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie, dar Sanchez continuă să excludă un referendum cu privire la independenţă.

Declarându-şi convingerea că referendumul „va deveni o realitate”, Aragones a amintit că „multă vreme” şi amnistia a fost calificată drept „imposibilă” de către guvernul central.

„Majoritatea catalanilor vor să decidă asupra viitorului lor, iar instituţiile spaniole i-au împiedicat până acum”, a notat el.

Carles Puigdemont spune că se va întoarce în Spania chiar și cu riscul de a fi arestat

Pe 12 mai, Catalonia va organiza alegeri regionale anticipate, după ce guvernul separatist minoritar nu a reuşit să treacă prin parlamentul regional proiectul de buget.

Alegerile erau programate iniţial să se desfăşoare în februarie 2025, după încheierea actualei legislaturi.

Scrutinul anticipat ar putea avea implicaţii la nivel naţional având în vedere că prim-ministrul socialist Pedro Sanchez se bazează pe partidele separatiste catalane în parlamentul de la Madrid.

Pe lângă Stânga Republicană (ERC) a lui Aragones, şi alte partide din Catalonia urmăresc separarea ei de Spania. Printre ele se numără și formaţiunea Junts a lui Carles Puigdemont, fugit în exil în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală demarată de către sistemul de justiţie spaniol în legătură cu tentativa de secesiune.

Puigdemont a anunţat săptămâna trecută prin intermediul avocatului său că intenţionează să se întoarcă în Spania pentru prima dată pentru aceste alegeri şi va candida din partea Junts, acceptând inclusiv să fie arestat în cazul în care amnistia nu va fi votată până atunci.

Citiți și:

Acord în Spania: Guvernul condus de Pedro Sanchez și separatiștii catalani s-au înțeles pe legea amnistiei. Cine vor fi beneficiarii ei

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News