UPDATE ora 10:20. În cadrul operațiunilor de salvare care au continuat peste noapte, au fost recuperate 15 cadavre. În acest moment, circa 160 de persoane sunt date dispărute.
UPDATE ora 19:49. Echipele de intervenție au salvat 12 muncitori dintr-un tunel al centralei hidroenergetice Hydel Tapovan-Vishnugad. Trei erau în stare de inconțiență.
UPDATE ora 19:22. Bilanțul victimelor a ajuns la 10, potrivit publicației India Today.
UPDATE ora 18.10. Numărul persoanelor dispărute a urcat de la 157 la 170, anunță Times of India.
UPDATE ora 17.20. Times of India anunță că bilanțul deceselor a crescut la 7. CNN anunțase anterior 2 morți, iar BBC, 3.
Printre localnicii luați de ape, spun martori oculari, se numără și păstori care aveau turme de oi și capre, 180 de animale în total.
Potrivit surselor citate, apele învolburate au forţat evacuarea satelor din aval și au avariat rețeaua de energie electrică.
Un martor ocular a spus că a văzut un zid de praf, stâncă şi apă, înaintând ca o avalanşă pe valea râului.
Cei care locuiesc lângă râul Alaknanda au fost sfătuiți să se refugieze din calea apelor cât mai repede.
Ministrul Trivendra Singh Rawat a declarat că 157 de persoane sunt dispărute, iar două cadavre au fost găsite și identificate, conform CNN.
El a adăugat că cel puțin 600 de militari și personalul poliției de frontieră participă la operațiunile de salvare.
De asemenea, forțele aeriene sunt pregătite să intervină, a precizat guvernul Indiei.
„A venit foarte repede, nu a fost timp să alertăm pe nimeni. Am simțit că și noi vom fi măturați”, a declarat pentru agenția de știri Reuters Sanjay Singh Rana, care locuiește aproape de râul Dhauli Ganga, relatează CNN.
Bărbatul a adăugat că „16 sau 17” persoane au fost prinse în interiorul unui tunel.
CNN scrie că ar fi confirmate deja două decese, BBC vorbește despre trei cadavre recuperate.
Om Prakash, secretarul-şef al Uttarakhand, statul în care s-a întâmplat incidentul, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca toate persoanele date dispărute să fie moarte.
„Nivelul apei râului este acum cu 1 metru peste cotele normale, dar debitul scade”, au precizat oficialii. Statul Uttarakhand, situat în Himalaya, este predispus la inundaţii şi alunecări de teren.
În iunie 2013, precipitaţiile-record au provocat inundaţii devastatoare care au dus la aproape 6.000 de morţi.
Dezastrul a fost supranumit „tsunamiul Himalaya” de către mass-media din cauza torentelor de apă dezlănţuite în zona muntoasă, care au trimis noroi şi pietre prăbuşind, îngropând case, măturând clădiri, drumuri şi poduri.
Deocamdată, nu se cunosc cauzele care au provocat avalanșa glaciară de duminică în Uttarakhand.
Fotografii: EPA / Profimedia