Conform legii „Cu privire la apărarea civilă”, guvernul rus trebuie să gestioneze organizarea și apărarea civilă. Modificările la „Procedura pentru crearea de adăposturi și alte instalații de apărare civilă” au fost făcute ultima oară în 2019, cu trei ani înainte de invazia rusă în Ucraina, și prevedeau că doar o parte a populației poate fi protejată în caz de atac.

În primul rând, ar fi protejați angajații organizațiilor cu sarcină de comandă. Pentru ei au fost construite adăposturi sau adăposturi antiradiații, capabile să găzduiască numărul maxim de schimburi ale organizației care lucrează în timp de război.

Totodată, au fost ridicate adăposturi convenționale și antiradiații pentru a proteja personalul spitalelor și pacienții netransportabili.

„Astfel, doar o parte din populația care lucrează în timp de război este supusă protecției”, a declarat Ministerul Situațiilor de Urgență în acest an.

Ce se întâmplă cu restul populației depinde de autoritățile locale. Acestea pot încerca să-i adăpostească pe oameni în structurile de protecție disponibile sau în „camere subterane și alte structuri subterane” (precum metroul sau subsolurile) adaptate pentru protecție. Ministerul Situațiilor de Urgență a susținut, tot în acest an, că autoritățile locale aleg aproape întotdeauna a doua opțiune, „având în vedere că aceasta este metoda cea mai rentabilă față de menținerea structurilor de protecție civilă”.

Dar adăposturile disponibile acum nu sunt suficiente pentru toată lumea. În plus, nu fiecare subsol poate fi adaptat pentru a îndeplini standardele structurilor de protecție a apărării civile.

Ce se știe despre numărul adăposturilor antiaeriene din Rusia

Un raport din 2016 al Camerei de Conturi menționează 16.448 de structuri de protecție în toată Rusia. În același timp însă, întreținerea a 16.271 de unități nu a fost finanțată de stat de 20 de ani, „ceea ce a afectat negativ disponibilitatea unităților de a primi” oameni; 95% din structurile de protecție au fost puse în funcțiune înainte de 1993 și erau în stare nesatisfăcătoare; iar unele adăposturi au ajuns în proprietate privată, în ciuda interzicerii directe a privatizării structurilor de protecție civilă.

Astfel, notează Meduza, nu este clar câte structuri de apărare civilă sunt de fapt pregătite astăzi să adăpostească oamenii, în caz de pericol.

Potrivit publicației citate, în perioada 1992-2022, singura întreprindere de la nivel federal specializată în întreținerea tehnică a acestor instalații a fost FSUE Ekran. Pe site-ul succesorului său, Joint-Stock Company Ekran, se precizează că, în ultimii 10 ani, organizația a reparat și restaurat doar 45 de structuri de protecție.

În recomandările Ministerului Situațiilor de Urgență pentru inventarierea acestor adăposturi, actualizate în vara anului 2024, s-a planificat din nou o colectare a datelor.

După începerea războiului din Ucraina, Ministerul Situațiilor de Urgență de la Moscova a elaborat un proiect de rezoluție de guvern pentru a schimba „Procedura de creare a adăposturilor și a altor instalații de protecție civilă”.

Aceste spații trebuie să „asigure protecția necesară împotriva acțiunii armelor convenționale și a resturilor structurale în cazul distrugerii etajelor de deasupra”.

Unde ar putea fi adăpostită populația

Astfel, sunt considerate potrivite pentru a adăposti populația subsolul unui imobil de locuit, situat în întregime sau parțial în subteran; o cameră la subsolul unui centru comercial; metroul; un tunel subteran auto sau feroviar; un pasaj subteran sau o mină subterană.

Nu toate aceste spații vor fi considerate însă o unitate de protecție civilă.

Pentru clădiri, în funcție de materialele folosite în construcție, standardele impun un număr minim de etaje și o anumită grosime a planșeelor. În plus, trebuie îndeplinite și alte condiții, precum aceea de a exista două ieșiri situate în părți opuse ale clădirii, astfel încât oamenii să poată ieși dacă una dintre intrări se prăbușește.

Adăposturile subterane nu sunt singura alternativă la infrastructura existentă. Modificările la „Procedura de creare a adăposturilor și a altor dotări de protecție civilă” permit și realizarea unor structuri de protecție modulare.

În practică, autoritățile din regiunile rusești instalează în prezent adăposturi modulare mai simple, care pot proteja doar împotriva atacurilor cu drone. Câteva sute de astfel de instalații au fost deja instalate în regiunea Belgorod și câteva zeci în Kursk. Adăposturi modulare apar și în regiuni aflate la sute de kilometri distanță de granița ruso-ucraineană.

În ultima perioadă, Ucraina a făcut tot mai multe apeluri la SUA și la aliații săi să permită folosirea rachetelor cu rază lungă pentru a lovi Rusia, în contextul în care Kievul este îngrijorat de posibilele câștiguri ale forțelor Moscovei pe parcursul iernii.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News