Câte arme nucleare are Rusia

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume.

Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Dintre acestea, aproximativ 1.200 au fost retrase, dar sunt în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune și de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune, potrivit FAS.

Dintre focoasele stocate, 1.710 focoase strategice sunt desfășurate: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate de pe submarine și posibil 200 în bazele de bombardiere grele, a precizat FAS.

Astfel de cifre înseamnă că Moscova ar putea distruge lumea de mai multe ori.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a avut un vârf de aproximativ 40.000 de focoase nucleare, în timp ce vârful SUA a fost de aproximativ 30.000.

În ce circumstanțe ar putea fi folosit armamentul nuclear rus

Doctrina nucleară a Rusiei publicată în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau ca ripostă la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”.

Își va extinde Rusia arsenalul nuclear?

Statele Unite au afirmat, în cadrul revizuirii poziției nucleare din 2022, că Rusia și China își extind și modernizează forțele nucleare și că Washingtonul va urmări o abordare bazată pe controlul armelor pentru a evita cursele costisitoare de înarmare.

„În timp ce declarațiile nucleare și retorica amenințătoare ale Rusiei sunt foarte îngrijorătoare, arsenalul nuclear și operațiunile Rusiei s-au schimbat puțin de la estimările noastre din 2023, dincolo de modernizarea în curs”, a precizat FAS, în analiza sa din 2024 privind forțele ruse.

„În viitor, însă, numărul de focoase alocate forțelor strategice ruse ar putea crește pe măsură ce rachetele cu un singur focos sunt înlocuite cu rachete echipate cu focoase multiple”, a adăugat FAS.

Va efectua Rusia un test nuclear?

Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă Statele Unite ar face acest lucru.

Anul trecut, liderul de la Kremlin a semnat o lege prin care a anulat ratificarea de către Rusia a Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT).

Rusia post-sovietică nu a efectuat niciun test nuclear.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, doar câteva țări au testat arme nucleare, potrivit Asociației pentru Controlul Armelor: Statele Unite au testat ultima dată în 1992, China și Franța în 1996, India și Pakistan în 1998, iar Coreea de Nord în 2017.

Uniunea Sovietică a testat ultima dată o armă nucleară în 1990.

Tratatul de Interzicere Totală a Testelor Nucleare a fost semnat de Rusia în 1996 și ratificat în 2000. Statele Unite au semnat tratatul în 1996, dar nu l-au ratificat încă.

Cine ar da ordinul de lansare a unei arme nucleare

Președintele rus este cel care decide în ultimă instanță cu privire la utilizarea armelor nucleare ale țării.

Așa-numita servietă nucleară, sau „Cheget” (denumită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), se află în permanență la președinte.

Vladimir Putin vizitează UralVagonZavod, cel mai mare producător de tancuri de luptă principale din lume, cu doi agenți văzuți chiar în spatele său care duc presupusa servietă nucleară | Foto: Profimedia Images

Se crede că ministrul rus al apărării, în prezent Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, în prezent generalul Valeri Gherasimov, au, de asemenea, astfel de serviete.

Cum arată „Cheget” – „servieta nucleară”

În esență, servieta este un instrument de comunicare care îl leagă pe președinte de șefii săi militari și, de aici, de forțele de luptă prin intermediul rețelei electronice de comandă și control „Kazbek”, extrem de secretă. Kazbek susține un alt sistem cunoscut sub numele de „Kavkaz”.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă Zvezda în 2019 au arătat una dintre aceste serviete, care avea o serie de butoane. Într-o secțiune numită „comandă” există două butoane: un buton alb de „lansare” și un buton roșu de „anulare”. Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Dacă Rusia ar crede că se confruntă cu un atac nuclear strategic, președintele, prin intermediul servietelor, ar trimite un ordin de lansare direct către comandamentul de stat major și unitățile de comandă de rezervă care dețin coduri nucleare.

Astfel de ordine coboară rapid în cascadă prin diferite sisteme de comunicații către unitățile de forțe de rachete strategice, care apoi trag asupra Statelor Unite și Europei.

Dacă un atac nuclear ar fi confirmat, Putin ar putea activa așa-numita „Mână moartă” sau „Perimetr”, un sistem de ultimă instanță: în esență, computerele ar decide Apocalipsa. Practic, o comandă de control ar ordona lovituri nucleare care vor fi lansate din întregul arsenal, extrem de vast, al Rusiei.

Citește și:

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Urmărește-ne pe Google News