La finalul anului trecut, Consiliul General al Capitalei a înfiinţat Compania Municipală de Consolidări, care are ca principală sarcină renovarea clădirilor cu risc seismic din Bucureşti, iar primul bilanţ al lucrărilor realizate până acum arată că la peste 20 de imobile s-au început lucrările de reabilitare.
„Primăria Municipiului București prin Compania Municipală Consolidări a demarat, începând din luna noiembrie 2017, un amplu program de punere în siguranță, consolidare și reabilitare a clădirilor cu risc sesimic din Capitală.
Pentru acest domeniu prioritar s-au alocat anul acesta 10 milioane de euro. […] Astfel, în ultimele opt luni, au început lucrările de consolidare la 22 de clădiri din centrul Bucureștiului. Două dintre cele 22 de clădiri au fost demolate din motive de siguranță având toate avizele necesare, iar la celelelalte 20 lucrările se află în diverse stadii de execuție”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Pentru acest domeniu prioritar s-au alocat anul acesta 10 milioane de euro. […] Astfel, în ultimele opt luni, au început lucrările de consolidare la 22 de clădiri din centrul Bucureștiului. Două dintre cele 22 de clădiri au fost demolate din motive de siguranță având toate avizele necesare, iar la celelelalte 20 lucrările se află în diverse stadii de execuție”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
În anul 2017, Consiliul General al Municipiului București a votat înființarea mai multor firme care fac parte dintr-un Holding Municipal, printre care şi Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), o entitate care se ocupă în mod special de renovarea imobilelor vechi. Anul acesta, patronatele din construcții au amenințat că vor notifica Uniunea Europeană în cazul în care Primăria Capitalei va încredința propriilor firme, fără licitație, lucrări edilitare din bani publici.
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Conform bilanţului prezentat de Primăria Capitalei, la 5 dintre şantierele deschise (str. Blănari nr. 2-6-8-10 și str. Franceză nr. 30 ) lucrările de punere în siguranță au fost deja finalizate și a început consolidarea propriu-zisă. La alte 15 imobile a fost demarată prima etapă a procesului de consolidare, adică punerea în siguranță, iar la două dintre clădiri s-a luat decizia demolării din cauza structurii de rezistenţă care era mult şubrezită.
Imobilele la care se lucrează pentru consolidare și reabilitare sunt în străzile Blănari nr. 2-6-8-10, Franceză nr. 30, Spătarului nr. 36, Baia de Fier nr. 5, Bărăției nr. 50, Lipscani nr. 75, Mătăsari nr. 44, Mântuleasa nr. 11, Sfinților nr. 13, sg. Năstase Pamfir nr. 24, Calea Șerban Vodă nr. 107, Gladiolelor nr. 11, Biserica Enei nr 14, Calea Moșilor nr. 74, 82, 84 şi 215 E/195.
Municipalitatea precizează că toate cele 20 de clădiri sunt construite în perioada anilor 1900, se află în centrul Bucureștiului, iar o parte dintre acestea sunt monumente istorice.
„Acestea erau foarte degradate și prezentau un pericol public atât pentru cetățenii care locuiau în ele cât și pentru cei care tranzitau zona. Familiile care locuiau în clădirile la care au început lucrările de punere în siguranță și consolidare au fost mutate în locuințele de necesitate deținute de Primăria Capitalei, în Piața Națiunile Unite, locuințe modernizate recent. Administrația Municipală Clădiri cu Risc Seismic a ridicat în catalogul electronic SICAP un număr de 14 documentații pentru efectuarea de expertize tehnice și DALI”, se mai arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.
Clădirile vechi au fost analizate de specialişti şi împărţite în mai multe categorii, astfel încât cei interesaţi să poată afla în ce clasă de risc seismic se încadrează blocul lor, sau cel în care vor să-şi cumpere o locuinţă.
În acest moment, Compania de Consolidări a Capitalei mai are alte 18 imobile în faza de reproiectare, iar alte 5 imobile vor intra în pregătirea documentației de proiectare, la solicitarea locatarilor. În ședința Consiliului General al Municipiulului Bucureşti, din dată de 14 iunie, au fost transferate un număr de 8 clădiri de la Administraţia Fondului Imobiliar către AMCCRS, pentru a se pregăti documentația în vederea consolidării acestora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
FANATIK.RO
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Observatornews.ro
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui urgan, peste 100 de kilometri la oră
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane