Echipa internațională de autori care semnează cel mai recent studiu pe tema poluării atmosferice și-a propus să analizeze relația dintre expunerea la poluarea atmosferică și “reducerea speranței de viață”.
Cercetătorii au descoperit că poluarea aerului este responsabilă pentru reducerea vieții oamenilor pe tot globul, la o scară mult mai mare în comparație cu războaiele, alte forme de violență și bolile transmisibile de vectori, precum malaria și HIV/SIDA.
S-a constatat că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici crește riscul de apariție a problemelor cardiace și respiratorii.
Utilizând tehnici moderne, autorii au estimat că, la nivel mondial, poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese premature în 2015.
În întreaga lume, speranța de viață a fost redusă cu 2,9 ani, au calculat cercetătorii.
Prin comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață, în medie, cu 2,2 ani, HIV/SIDA cu 0,7 ani, bolile precum malaria, care sunt transmise de paraziți sau insecte precum țânțari, căpușe și purici, cu 0,6 ani și toate formele de violență – inclusiv decesul în conflicte armate – cu 0,3 ani, au notat autorii în concluziile studiului publicat în jurnalul științific Cardiovascular Research.
Specialiștii au concluzionat că poluarea atmosferică este unul dintre “principalele riscuri pentru sănătate la nivel mondial”.
Weekendul trecut, în București au fost înregistrate depășiri-record, de 900%-1.000%, ale particulelor de praf. După descinderile Gărzii de Mediu, Ministerul Mediului a comunicat că sursa poluării fără precedent din Capitală ar fi arderile ilegale de gunoi dispuse de firmele colectoare de deșeuri.