Cuprins:
Cum se face redistribuirea voturilor
Prima dată situația care ridică semne de întrebare și ar putea să ducă la un număr mai mic de mandate pentru POT a fost semnalată de Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru, care a venit cu o simulare publică a atribuirii mandatelor. De altfel problema atribuirii mandatelor dă bătăi de cap inclusiv partidelor cu ani buni de Parlament, fiind în cumpănă dacă politicieni grei din rândul lor mai prind un mandat de senator.
„Fiți atenți aici ce încurcătură. Pe baza rezultatelor parțiale (99% din secțiile de vot) POT ar trebui să primească 7 mandate de senator la redistribuire. Pot primi 5 mandate, restul de două mandate ar trebui să le primească unde mai e loc. Adică unde nu au fost alocate deja toate mandatele de senator la celelalte partide. Singurele județe unde se pot aloca aceste mandate sunt Giurgiu și Ialomița. Dar ce să vezi că POT nu a depus deloc listă la Giurgiu și Ialomița.
Alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline. Legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. De azi dimineață ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu știe cum se soluționează o astfel de speță”, a punctat Claudiu Năsui.
Conform ultimelor calcule ale ziarului Libertatea, când încă nu au fost finalizate de consemnat toate procesele-verbale (mai sunt patru), POT ar trebui să primească opt, nu șapte mandate de senator. De altfel, toate partidele așteaptă să fie trasă linia privind finalizarea numărării în absolut toate secțiile de votare, ca să știe clar numărul voturilor care intră la redistribuire (plus mandatele aferente). Mai mult, apare încă o problemă de atribuire de mandat pentru POT și pentru Camera Deputaților, în județul Ialomița. Însă în Ialomița POT nu a avut listă de candidați nici la Camera Deputaților, ceea ce ridică semne de întrebare dacă noua formațiune va avea 22 sau 23 de mandate în acest for.
Se ajunge la tragerea la sorți
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a venit cu o precizare neașteptată. Mai precis, se va ajunge la tragerea la sorți, nu la suplimentarea mandatelor sau rezolvarea prin reatribuirea lor, în funcție de listele depuse.
„Eu spun ce zice legea. În momentul în care, la redistribuire – pentru că este vorba de redistribuirea mandatelor aici, nu este vorba de mandate întregi – unui anume competitor politic, pe redistribuire, repet, i-ar mai reveni un mandat şi acea formaţiune n-are competitor desemnat, deci a desemnat mai puţini candidaţi decât să i-ar fi permis legea să obţină, atunci acel mandat, care nu poate să aparţină POT pentru că, efectiv, nu are candidat, va fi tras la sorţi dintre toate celelalte partide care au trecut pragul de 5%. Şi, deci, între celelalte şase formaţiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorţi şi acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câştigător”, a precizat Toni Greblă la Digi24, întrebat pe această temă, potrivit Agerpres.
Împrăștierea POT la nivel național, doar parțială
Libertatea a semnalat de săptămâna trecută faptul că POT nu a reușit să depună liste în toate județele, fiind mai mult cazuri de ratare a unuia dintre forurile legislative, precum rețeta impunerii pe liste a mai multor membri din aceeași familie.
Singurele județe unde partidul nu are candidați nici la Senat, nici la Camera Deputaților sunt Ialomița și Mureș. În rest, mai sunt șase județe unde formațiunea nu a depus liste pentru unul dintre cele două foruri sau le-au fost respinse.
La Senat sunt cinci județe unde POT nu are candidați: Buzău, Covasna, Giurgiu, Neamț și Teleorman. La Cameră, formațiunea politică nu are listă în Galați. Una dintre noutățile cu care vine POT este amploarea depunerii de candidaturi, de obicei în aceleași județe, de ambii soți, însă sunt și cazuri în care unul a ales un județ, în timp ce celălalt merge într-o altă circumscripție.
ElenaS • 03.12.2024, 13:49
Se ce daca nu are candidati? Se POT duce oricand pe la puscarii. Am inteles ca acolo i bazinul de unde se face selectia de candidati valorosi. Deja au 3 cadre valoroare in Parlament!