Avioanele de luptă au fost modificare dupa 1990, fiind dotate cu echipanet de ultima generație și cu arme suplimentare. Totuși, istoria MIG-ului în România consemnează mai multe accidente, inclusiv după anul 1992, moment la care avioanele au fost up-gradate. Mai mulți piloți și-au pierdut viața, ultimul dintre ei fiind comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, care a decedat ăn urma accidentului de azi, 7 iulie, de la Borcea. .
Istoric
Martie 1993. Două avioane MIG 21 s-au ciocnit deasupra comunei Sprâncenata, judeţul Olt. Cele două aparate de zbor au explodat în aer. Accidentul s-a soldat cu moartea ambilor piloţi, iar ancheta a stabilit că vina a aparţinut persoanei din turnul de comandă.
Mai 1994. Un avion MIG 21 s-a prăbuşit lângă Timişoara. Pilotul nu a supravieţuit incidentului.
Septembrie 1994. Un MIG 21 se prăbuşeşte la Furculeşti, Teleorman, iar pilotul nu supravieţuieşte. În aceeaşi lună, un alt MIG 21 se prăbuşeşte în timpul unui exerciţiu pe poligonul de la Bogata, de lângă Turda.
Iulie şi august 1995. La 15 minute după decolarea de la Unitatea Militară din Deveşelu, un MIG 21 Lancer se prăbuşeşte. Piloţii nu supravieţuiesc. O lună mai târziu, pe aerodromul de lângă Timişoara are loc un accident similar. Piloţii se catapultează și supravietuiesc.
Februarie 2002. Un avion de luptă MIG 21 Lancer de la Baza Aerienă 86 Feteşti, se prăbuşeşte într-un lac din apropiere de Călăraşi. Pilotul aflat la manşa aparatului îşi pierde viaţa.
Martie 2002. Un MIG 21 Lancer care făcea parte din escadrila de avioane de luptă de la U.M. din Câmpia Turzii şi efectua un zbor de antrenament se prăbuşeşte. Pilotul se catapultează şi reuşeşte să se salveze.
Septembrie 2003. Un avion militar de tip MIG 21 Lancer se prăbuşeşte în satul Viişoara, lângă Turda, judeţul Cluj. Aparatul este distrus în totalitate, iar pilotul nu reuşeşte să se catapulteze înaintea impactului cu solul. Cauza accidentului a fost, conform autorităţilor militare, dezorientarea spaţială.
August 2004. Două avioane de vânătoare Mig 21 Lancer, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii se ciocnesc în timpul unui exerciţiu aerian de interceptare. Cele două aparate se prăbuşesc în apropiere de Târgu Mureş, unul în comuna Cristeşti, iar un altul în gospodaria unui sătean din Feldioara. Piloţii militari reuşesc să se catapulteze, dar trei persoane sunt rănite la sol. Pagubele sunt estimate la 1,1 miliarde de lei vechi.
Noiembrie 2006. O aeronavă MIG 21 Lancer aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, se prăbuşeşte în localitatea Beliu, judeţul Arad. Aeronava, care executa un zbor de încercare, cade în curtea unui depozit de lemn şi se înfige cu botul în pământ, făcând un crater cu adâncimea de şase metri. Pilotul încearcă să evite zona locuită şi nu mai are timp să se catapulteze.
Noiembrie 2010 – O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă, s-a prăbușit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloți și-au pierdut viața. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucție.
Iunie 2017. Un avion de vânătoare MiG21 Lancer s-a prăbușit în județul Constanța, la 8 kilometri de baza militară Mihail Kogălniceanu. Se pare că a fost vorba despre o defecțiune tehnică. Pilotul a reușit să se catapulteze.