Radu Gănescu a dezvăluit că marea majoritate a pacienților cu boli cronice doresc să se vaccineze împotriva COVID-19.
La rândul său, Cezar Irimia a precizat că peste 95 % dintre pacienții oncologici pe care i-a întrebat s-au declarat gata să se vaccineze.
Principalele declarații făcute de Radu Gănescu:
- Pacienții cu afecțiuni cronice ne cer foarte multe informații, în ideea în care doresc să se vaccineze.
- Un pacient care are deja o problemă de sănătate și e conștient într-un grup la risc, dorește să fie ferit de orice problemă, mai ales când vorbim de această pandemie.
- Vorbeam cu colegul Cezar Irimia, președintele federației asociațiior bolnavilor de cancer, unde într-un studiu făcut de dânsul, cumva dorința de vaccinare este de peste 90 % dintre pacienților întrebați. La fel se întâmplă și în rândul altor categorii pacienți, cu diabet, cu boli cardio-vasculare.
Per total, ceea ce avem ca pacienți cronici, la marea majoritate există această dorință de a se vaccina.
Radu Gănescu:
- Fiecare pacient să vorbească cu medicul specialist și cu medicul de familie și cu medicul epidemiolog.
- Anul care s-a încheiat a fost un an greu pentru pacienții cu boli cronice. Mulți dintre ei au avut probleme de a ajunge la spital, alții n-au mai reușit să ajungă la medicul specialist și a trebuit cumva să găsească o alternativă care a venit din partea medicului de familie care a preluat aceste categorii de pacienți în ai ajuta pentru monitorizare și tratament.
- O a treia problemă pe care o consider a fi o problemă de sănătate a României în următoarea perioadă o reprezintă categoriile de pacienți care n-au fost diagnosticate la timp anul trecut. Ne referim la pacienții cu TB, cu HIV, cu anumite boli infecțioase care sunt la risc și pentru populația generală.
Peste un an pacienții care nu au reușit să fie diagnosticați vor fi în sistemul de sănătate. Vor veni cu o patologie mult mai complexă, probabil vor veni în ultimele stadii și atunci tratamentul va fi și mai scum și probabil pe mulți dintre ei îi vom pierde.
Radu Gănescu
- În farmacie poți să ai noroc să-ți găsești medicamentele sau nu.
- Pacienții se interesează și doresc informații. Pacientul să discute cu medicul specialist și cu medicul de familie. Există și platforma, vor putea aparținatorii să programeze și să facă această programare.
- Mulți n-au putut să fie diagnosticați pentru că spitalele au fost în linia întâi în lupta cu virusul.
Principalele declarații făcute de Cezar Irimia:
- Datele sunt îmbucurătoare. Am chestionat 200 de pacienți și în proporție de peste 95 % au optat pentru vaccinare.
Vor să elimine una dintre cele două probleme cu care se confruntă: cancerul și covidul. Covidul este mai lesne de eliminat din viața lor prin vaccinare. Preferă vaccinarea
Cezar Irimia:
- Pacienții gândesc pragmatic și au hotărât să se vaccinez
- Criteriile de încadrare pentru vaccinarea pacienților oncologici. Secretarul de stat Andrei Baciu ne va trimite toate lămuririle necesare privind vaccinarea, planificarea și înscrirerea la vaccinare a pacienților cronici
- Este pentru prima oară când ministerul ne informează și ne trimite, în al 12-lea cea, este adevărat, aceste informații pe care nu le dețineam
Accesul la asistență medicală de specialitate a fost anevoios
Cezar Irimia:
- Am avut destule întreruperi de tratament din cauza lipsei medicamentelor din piață dar și din cauza îmbolnăvirii personalului medical
Pe lista celor care se pot vaccina în etapa a doua sunt 11 categorii de boli cronice: diabet zaharat; obezitate; boli metabolice, inclusiv congenitale; afecțiuni cardio-vasculare; afecțiuni renale; afecțiuni oncologice; afecțiuni pulmonare; afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecțiuni hepatice moderate/severe; afecțiuni autoimune; HIV/SIDA.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro