Nici mai mult, nici mai puțin de 3.800 de basarabeni stau în două apartamente din Iași, chiar în centrul orașului, ciudăţenia miilor de persoane care stau într-un apartament „migrând” din mediul rural în Iaşi.
Potrivit Biroului Electoral Central, la alegerile locale care au avut loc recent, la Şcoala Gimnazială „Gh.I. Brătianu“, la secţiile de votare 148 şi 149, prezenţa a fost de de 0,94% şi, respectiv, 0,78%. Deşi pe liste erau peste 4.000 de persoane, s-au prezentat foarte puţini deoarece în două apartamente situate la mansada blocului D12, situat pe Strada Oancea nr. 1, sunt arondaţi aproximativ 3.800 de cetăţeni moldoveni care au domiciliul în zonă, dar nu locuiesc la adresa din cartea de identitate, notează 7est.ro.
Apartamentele îi aparţin Mariei Condurache şi unei rude a acesteia, iar reporterii sursei citate au încercat în mod repetat să stea de vorbă cu Maria Condurache, însă la adresă nu a fost găsit nimeni. Locatarii din bloc spun că nu i-au văzut vreodată pe moldovenii trecuţi că ar locui acolo în bloc la ei.
Explicaţiile pentru care atât de mulţi cetăţeni moldoveni figurează la o anumită adresă au fost date de Ghenadie, o persoană din Republica Moldova ce se ocupă cu găsirea de domilicii unde să fie trecuţi moldovenii.
„La noi, sărăcia e mare şi atunci oamenii vor să lucreze în Uniunea Europeană. Pentru asta, ei au nevoie de cetăţenie română. Ca să obţină buletinul, paşaportul şi permisul de conducere din România, ei trebuie să aibă un domiciliu aici“, spune Ghenadie, care adaugă că legea română nu prevede un număr maxim de persoane care pot fi luate în spaţiu de un proprietar, atâta timp cât acestea sunt înregistrate la Evidenţa Populaţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro