”Stadiul de funcţionare a pieţelor agroalimentare, pentru că există foarte multă dezinfomare, este la 16 noiembrie 2020: dintr-un total de 514 pieţe agroalimentare, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120, care funcţionau în spaţii închise, primarii au găsit soluţii privind modificarea fluxului, astfel încât şi acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de pieţe din spaţii închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind pieţele agroalimentare”, a declarat Adrian Oros, ministrul agriculturii, potrivit Digi 24.
Conform Hotărârii nr. 52 a CNSU, activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor a fost suspendată începând din 9 noiembrie pentru a preveni infectarea cu COVID-19.
Producătorii agricoli au dezaprobat această măsură, considerând că astfel sunt favorizate supermarketurile şi multinaţionalele, iar agricultorii români nu vor mai avea unde să îşi vândă recolta.
Săptămâna trecută, Raed Arafat, șeful DSU, a explicat de ce s-a luat această decizie.
”Din ce am înțeles, au fost mai multe raportări de amenzi date în piețe pentru nerespectarea regulilor. S-au văzut imagini și dacă comparăm imaginile din piețe cu imaginile din supermarket, poate că vom observa unele diferențe. Era mai greu poate să se respecte regulile în piețe, în spațiile închise. Nu le puteam închide pe toate deodată, așa că am mers acolo unde s-a considerat că vulnerabilitatea este mai mare, dar unde se putea lucra alternativ, afară, deschis”, a declarat Raed Arafat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro