Cu fix o lună înainte de alegerile parlamentare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat o recomandare pastorală pentru „un vot corect și responsabil” al credincioșilor, întocmită de Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.
Recomandarea pastorală este prima de acest fel care vizează un scrutin. BOR explică faptul că acele criterii de vot sunt doar o încurajare pentru participarea credincioșilor la „viața socială a comunității” și, în acest caz, la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
De asemenea, în recomandarea pastorală, BOR punctează că criteriile sunt strict orientative, iar Biserica nu recomandă susținerea vreunui partid politic ori a unei ideologii anume.
Ziarul a verificat programul politic al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și a văzut că noul partid-surpriză, care a reușit să intre în Parlament cu 9% din voturile alegătorilor, bifează cel puțin 8 din cele 10 criterii de vot propuse de ierarhii Sfântului Sinod.
1. Manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate / DA
Una dintre concluziile programului politic al AUR este „noi facem politică din credință față de Dumnezeu și din devoțiune față de înaintași”. De altfel, cuvântul „credință” apare de 13 ori în programul politic al celor de la Alianța pentru Unirea Românilor.
În schimb, ateismul este etichetat drept „o rătăcire ivită din aroganța celor care își închipuie că o viziune antropocentrică asupra universului este superioară uneia teocentrice”.
2. Apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii / DA
În programul politic, noul partid vorbește nu doar despre credință, dar și despre Biserică.
„Când spunem credință, spunem implicit biserică, tradiție și neam. AUR se va opune defăimării clerului, terfelirii simbolurilor de credință și compromiterii credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”, se menționează în programul lor.
Cât despre libertatea religioasă, aceasta este unul dintre obiectivele politice ale partidului, așa cum arată programul Alianței pentru Unirea Românilor.
3. Respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții / DA
promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării.
În ceea ce privește așa-zisa „familie tradițională”, AUR a dedicat paragrafe întregi din programul lor politic pentru a-și arăta susținerea pentru concept.
„O națiune nu are șanse de supraviețuire decât dacă își cultivă tiparul clasic al familiei obișnuite. Familia nu este obiect de controverse decât pentru cei care încearcă să o distrugă sub pretext de remaniere modernă. Căsătoria nu poate avea drept formulă primordială decât perechea alcătuită dintr-un bărbat și o femeie”, se arată în programul AUR.
Susținerea pentru ideea de „familie tradițională” nu este doar o mențiune în programul lor politic, căci două treimi din conducerea noului partid sunt asigurate de oameni puternic legați de Coaliția pentru Familie. Astfel, Sorin Lavric este președintele Senatului AUR, dar în urmă cu doi ani era cunoscut drept unul dintre membrii comitetului de inițiativă cetățenească al CpF. Practic, unul dintre oamenii care au adus ideea unui referendum pentru familia tradițională în Parlament.
Iar copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a fost membru în consiliul național de coordonare al Coaliției pentru Familie. Practic, a jucat un rol esențial în organizarea campaniei de strângere de semnături la nivel național. Și pe pagina sa de Facebook, acesta se prezintă drept unul dintre fondatorii din 2013 ai CpF, precum și organizator a trei ediții ale Marșului pentru Familie în Capitală.
Revenind la recomandarea pastorală, AUR nu s-a pronunțat vreodată în ceea ce privește eutanasia, cercetarea pe embrionii umani și clonarea. Însă noul partid parlamentar s-a exprimat în ceea ce privește avortul.
Astfel, în programul politic, AUR propune o serie de măsuri prin care vrea să scadă rata mortalității infantile, avortului și abandonului până în 2030.
Printre aceste măsuri se numără „instituirea unui program de educație sexuală în rândul adolescenților” și „sporirea sprijinului medical, terapeutic și financiar acordat tinerelor mame și mamelor singure”.
Însă dincolo de soluțiile moderate vizavi de avort, cuprinse în programul politic, trebuie să amintim că din conducerea AUR face parte Claudiu Târziu, cunoscut drept un susținător asumat al mișcării antiavort din România.
Libertatea a prezentat luni un portret al lui Claudiu Târziu, care enumeră pozițiile active pe care le-a luat de-a lungul anilor pentru limitarea accesului femeilor la avort în România. În 2008, acesta a publicat pe blogul său o scrisoare prin care mai multe organizații antiavort cereau autorităților să limiteze accesul la avort unei fete de 11 ani, care rămăsese însărcinată, după ce a fost violată de un membru al familiei. Fetița era deja gravidă în luna a cincea.
4. Promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală / VAG
Formularea folosită în recomandarea pastorală este vagă. Dar cercetând măsurile propuse de AUR în ceea ce privește educația, ziarul nu a putut identifica, în mod explicit, „îmbinarea cunoașterii intelectuale cu formarea morală și spirituală” despre care vorbește BOR.
AUR atrage, în schimb, atenția asupra necesității modernizării curriculei școlare, astfel încât să „reflecte dezvoltarea și adaptarea societății românești la realitățile secolului”. Printre subiectele propuse se numără educația civică, politică, economică și inclusiv subiectul fake news. Dar nu și formarea morală și spirituală.
5. Apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român / VAG
Recomandare prea vagă pentru a fi legată de o declarație din programul politic AUR. Cu toate acestea, o parte din membrii AUR au militat pentru nepurtarea măștii în pandemia de COVID-19.
Un nume care trebuie amintit este cel al avocatei Diana Șoșoacă, aleasă senator de Iași. În ultimul an, aceasta a devenit una dintre vocile protestelor față de restricțiile impuse în pandemia de noul coronavirus. Iar la pelerinajul de la Sf. Parascheva, ea a reușit să intre fără mască în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.
În schimb, liderul partidului AUR, George Simion, se declara în luna mai drept împotriva purtării obligatorii a măștii, atunci când măsura fusese impusă de guvernați doar pentru spațiile publice închise. „Purtarea obligatorie a măștilor va cauza grave probleme de sănătate publică. Majoritatea măștilor existente în acest moment în România nu corespund standardelor și nu protejează în mod real, ba chiar pot cauza complicații respiratorii”, scrie George Simion pe blogul său, aducând drept argument un interviu cu medicul legist Vasile Astărăstoae, care a contestat în mod repetat bilanțul îmbolnăvirilor de COVID-19 din România.
După ce-a intrat în Parlament, acesta și-a schimbat discursul legat de mască. „Eu port mască. Mi-am făcut una personalizată, cu tricolorul pe ea. Am avut și-n campanie una cu sigla AUR”, a declarat Simion pentru Newsweek.
Într-un interviu recent acordat publicației Europa Liberă, George Simion spune însă că nu se va vaccina împotriva COVID-19 și crede că virusul a fost creat în laboratoarele din Wuhan, China.
6. Diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creștere demografică a României / DA
AUR notează importanța prevenirii unei catastrofe demografice și menționează că țara a fost adusă în această situație din cauza emigrării, mortalității infantile, incidenței ridicate a avortului și abandonului familial, precum și ca urmare a colapsului sistemului de sănătate din România. Pentru toți acești factori, noul partid propune o serie de soluții, fără a detalia însă care ar fi procesul lor realist de implementare.
Cât despre sărăcie, aceasta este menționată în repetate rânduri în programul politic, iar cei de la AUR propun ca soluție dezvoltarea unui capital economic bazat pe agricultură bio, agricultură familială și economie locală.
7. Apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național / DA
În programul politic al AUR se vorbește și de „investiții în reabilitarea și valorificarea patrimoniului cultural”, precum și de „instituirea unui sistem de intervenții de urgență în cazul siturilor de patrimoniu aflate în punct de colaps”.
8. Apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare / DA
Programul AUR are un scurt capitol dedicat conservării, promovării și valorificării resurselor și patrimoniului românesc. „Patrimoniul natural și cultural este punctul unic de promovare cu succes al României pe plan internațional” notează noul partid parlamentar înainte de a promite protejarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turistică.
Iar în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii, AUR își arată susținerea pentru agricultura familială, economia locală și agricultura bio, promițând o serie de măsuri.
Atunci când piețele au fost închise pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, Simion și-a făcut campanie militând puternic pentru redeschiderea acestora, printr-o serie de clipuri video postate pe pagina sa de Facebook și discursuri împotriva premierului Ludovic Orban.
9. Sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România / DA
Este clară înclinația spre diaspora a partidului AUR, care a reușit să obțină rezultate surprinzătoare în țările europene care adăpostesc cele mai mari comunități românești. S-a clasat pe primul loc în Italia și pe al doilea în Spania.
Dar nu au ignorat subiectul diasporei nici atunci când și-au alcătuit programul politic.
„Credem că viitorul nostru ca și civilizație depinde de o nouă abordare față de românii din afara granițelor. Nu putem și nu trebuie să vorbim de țară și de diaspora”, scrie în programul AUR.
De asemenea, în program, noul partid parlamentar vorbește despre conștiinciozitatea, stoicismul, decența și demnitatea românilor din diaspora, fie ei profesori universitari ori căpșunari. Precum și de dreptul românilor de a călători, studia și munci în UE.
Iar în ceea ce privește încurajarea românilor de a reveni în țară, AUR propune ca soluție încurajarea emigrării doar ca fenomen temporar, dar și sprijinirea administrativă și logistică a restabilirii românilor în țară. Însă nu se menționează ce ar putea să însemne acest sprijin pentru cei din diaspora.
10. Apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern / DA
În programul politic, cei de la AUR vorbesc despre poziționarea României ca lider al Europei Centrale și de Est în Uniunea Europeană.
Astfel, pe plan extern, noul partid parlamentar propune poziționarea ca lider a României în ceea ce privește: promovarea și conservarea patrimoniului cultural, agricultura bio, industriile verzi, precum și în IT.
Liderii partidului AUR și-au exprimat în mai multe rânduri însă o poziție anti-UE și se plasează împotriva „proiectului european”. Sorin Lavric, parte din conducerea AUR, se declara un fan al Ungariei și Poloniei pentru că le țin piept celor de la Bruxelles, „care vor islamizarea Europei”.