Datele au fost anunțate marți seară de Grupul de Comunicare Strategică.
Ministerul Sănătății dă, în același timp, asigurări că stocurile de teste pentru depistarea virusului sunt suficiente până la sfârșitul săptămânii, fiind vorba de peste 1.200 de astfel de teste în toate cele șapte centre din țară: două în București, Cluj, Iași, Timiș, Constanța și Dolj.
Pe lângă stocurile existente deja, urmează ca de mâine să ajungă rezerve noi în spitalele de boli infecțioase, care vor asigura necesarul pentru încă 30 de zile.
„În acest moment nu este pericolul de a rămâne fără capacitate de diagnosticare a coronavirusului, mai ales că Ministerul Apărării Naționale, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino din București a fost de acord să contribuie la acest efort comun cu dotările existente”, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății.
Institutul „Matei Balș”, de exemplu, are pe stoc 300 de teste, iar de mâine urmează să ajungă alte 3.000.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar în boli infecţioase la Institutul Naţional “Matei Balş”, a detaliat săptămâna trecută, pentru Libertatea, cum se diagnostichează infecţiile cu coronavirus şi ce se va schimba în abordarea medicilor pe măsură ce numărul de cazuri din România va depăşi numărul zecilor sau sutelor.
”Analiza pentru depistarea infecţiei cu coronavirus este costisitoare şi necesită un laborator de genetică. Pentru Sudul ţării cel mai bun din aceste laboratoare era la “Matei Balş”, de aceea într-o primă fază toate testele s-au făcut aici. Însă în acest moment diagnosticarea se face şi în celelalte centre regionale, aşa cum e cel de la Timişoara. Fiind puţine cazuri s-au preferat cele mai bune laboratoare din sistemul public”, a spus Marinescu.
”În prezent, la laboratorul de la “Balş” se pot face câteva zeci de teste pe zi. Trebuie spus şi că, dacă epidemia va creşte în dimensiuni şi vom avea un număr mare de cazuri, ceea ce, din păcate, este foarte probabil, atunci, pe de-o parte, testele vor fi efectuate în orice alte laboratoare de genetică – private, de exemplu. Şi pe de altă parte, de la un punct încolo se va renunţa la testele de laborator, oamenii vor fi trataţi conform simptomatologiei”, a mai spus doctorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro