Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat până acum 42 de ”vaccinuri candidate” în stadiul testelor clinice, față de 11, câte erau la jumătatea lunii iunie.

Zece din ele se află în cel mai avansat punct din ”faza 3” de testare, ceea ce înseamnă că verifică eficacitatea vaccinului la scară largă, pe zeci de mii de persoane de pe mai multe continente.

Care sunt cei mai importanți actori în lupta anti-Covid

Printre cei mai importanți actori implicați în lupta pentru vaccinul anti-Covid se numără compania americană de biotehnologie Moderna, o colaborare americano-germană între BioNTech și Pfizer, câteva laboratoare farmaceutice controlate de stat și un proiect european european de Universitatea Oxford și de compania AstraZeneca.

Până în prezent, doar rezultatele testelor din fazele 1 şi 2 au fost publicate în reviste şi jurnale medicale în regim peer-review. Vineri, rezultatele preliminare care arată că vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm induce un răspuns imunitar au fost publicate în The Lancet.

Studii similare au prezentat în ultimele săptămâni stadiul de dezvoltare al unuia dintre vaccinurile ruseşti, precum şi pe cel al vaccinului de la Universitatea Oxford, al vaccinului creat de compania chineză CanSino şi al celui de la Moderna.

Rușii, americanii și europenii, la concurență cu chinezii

Deşi rezultatele preliminare sunt încurajatoare, este prea devreme pentru a şti dacă aceste vaccinuri vor fi un succes. Testele pentru două vaccinuri candidate – produse de Johnson & Johnson şi Eli Lilly – au fost, recent, oprite temporar, din cauza unor îngrijorări legate de siguranţă.

La începutul lunii august, preşedintele rus, Vladimir Puțin, a anunțat vaccinul Sputnik V înainte ca faza a treia de testare să înceapă. Lumea nu a avut însă încredere în vaccin, iar experții au considerat că anunțul făcut de Puțin este prematur.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a promis un vaccin înainte de alegerile din 3 noiembrie, însă este puțin probabil că se va ține de cuvânt.

La începutul acestei luni, agenția care aprobă medicamentele în SUA a anunțat că ar avea nevoie de datele de până la două luni după actul vaccinării înainte de a elibera o autorizație de urgență pentru folosirea unui vaccin.

Vineri, Pfizer a anunțat că vaccinul său nu va fi gata până la jumătatea lunii noiembrie.

Și agenția europeană de aprobare a medicamentelor este conectată la cursa pentru obținerea vaccinului anti-Covid.

”Ceea ce este diferit pentru vaccinurile împotriva COVID-19 este că viteza de dezvoltare şi de obţinere a aprobării potenţiale este mult mai mare din cauza urgenţei de sănătate publică”, a notat Agenţia Europeană pentru Medicamente, conform sursei citate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News