Terenul pe care este instalat şantierul are 17.000 de metri pătraţi şi, conform publicaţiei locale Ziarul de Craiova, a fost primit în concesiune, în 2004, pe 49 de ani de la Primărie. Zidurile catedralei în construcţie ocupă doar o parte din teren. De jur-împrejurul şantierului funcţionează magazine alimentare, magazine de haine noi sau second-hand, case de pariuri, florării, o firmă de pompe funebre.
„Muncitorii au stat două-trei zile”
Pe locul viran din spatele şantierului de pe strada George Enescu sunt depozitate gunoaie şi au fost ridicate câteva garaje şi mici cârciumi. Chiria percepută pentru aceste spaţii merge, conform unui oficial al Mitropoliei, citat de Ziarul de Craiova, către „bugetul alocat pentru finalizarea Catedralei”.
Într-un răspuns pentru Libertatea, Consiliul Judeţean Dolj confirmă că din bugetul pe anul acesta a alocat pentru construirea catedralei suma de 500.000 de lei (în jur de 100.000 de euro). În total, din 2007 până azi, CJ Dolj susţine că a dat 4.149.993,16 lei în acest scop.
Cu toate acestea, pe şantierul de pe strada George Enescu nu se mişcă nicio mistrie. „Nu am mai văzut activitate aici de când eram atâtica”, spune un tânăr de 20 de ani, care locuieşte în zonă.
„Astă-vară, prin iulie, au venit câţiva muncitori, au stat două-trei zile, după care nu i-am mai văzut”, afirmă un bărbat de 60 de ani, care iese din supermarketul de lângă catedrală. „Nu ştiu pe ce s-au dus banii. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu, nu aveam nevoie de aşa ceva. Dar eu nu le am cu bisericile”, adaugă el.
O doamnă care-şi cară sacoşele prin faţa gheretelor de lângă şantier are altă abordare: „Catedrala va fi terminată când o vrea Dumnezeu. N-a venit încă timpul. Dar va fi terminată”.
Discuţie în CJ Dolj: „Pe ce se duc banii?”
Cenuşie, masivă, cu peluză de sârme în faţă, catedrala cu salba ei de dughene nici nu urâţeşte, nici nu înfrumuseţează colţul de cartier cu blocuri-turn, trase la indigoul reabilitării. E ca umbra elefantului din sufragerie.
În 2016, după cum arată stenogramele de pe site-ul CJ Dolj, consilierii judeţeni se întrebau şi ei de ce şantierul catedralei stagnează, în ciuda alocărilor de bani publici. Mitropolia Olteniei „poate ne spune şi nouă pe ce cheltuiesc banii alocaţi de noi, pentru că anul trecut le-am dat 300.000 de lei şi nu cred că am văzut careva dintre noi vreo mişcare la acea construcţie. Pe ce se duc banii? Să ne spună ce au cumpărat cu banii aceştia”, cerea Cosmin Călin, consilier din partea PNL, în şedinţa din 25 februarie 2016, când a fost supusă la vot o nouă alocare de fonduri pentru catedrală.
În aceeaşi şedinţă, un alt consilier liberal, Alexandru Brezniceanu, solicita de la Mitropolia Olteniei o informare privind costul total al lucrării şi ponderea contribuţiei de la bugetul judeţului. „Dacă sunt ctitor şi sunt participant, vreau să ştiu şi eu câtă pondere vom avea şi câtă am avut până în acest moment cu privire la această construcţie. Mi se pare de bun simţ să ştim”, spunea Brezniceanu.
Proiectul de hotărâre pentru alocarea către Mitropolia Olteniei a 250.000 de lei a fost aprobat în acea şedinţă cu unanimitate, 35 de voturi „pentru”.
Mitropolia, către CJ Dolj: „S-au făcut justificări anuale”
Într-o informare transmisă în 2017 Consiliului Judeţean Dolj, citată de jurnalulolteniei.ro, Mitropolia Olteniei arăta că din banii de la administraţia doljeană „în perioada 2007-2013 s-au efectuat lucrări de rezistență infrastructură; rezistență suprastructură; arhitectură infrastructură etapa I, iar în perioada 2014-2016, lucrări parțiale de arhitectură etapa finală (tencuieli interioare și exterioare; hidroizolații), precum și introducerea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă incintă”.
„Pentru sumele alocate de Consiliul Județean s-au făcut justificări anuale cu documente financiare la zi (facturi și situații de lucrări)”, precizau în același document reprezentanții Mitropoliei, care arătau totodată că pentru finalizarea catedralei este nevoie de 7,6 milioane de lei. La cursul din acel an, aproximativ 1,7 milioane de euro.
Conform devizului general actualizat, valoarea lucrărilor rămase de executat este de 7.617.273 de lei, reprezentând lucrări de arhitectură etapa finală (acoperiș, tâmplărie), introducerea instalațiilor electrice, termice, sanitare, de utilizare gaze naturale, ventilație climatizare, sonorizare, efracție, amenajare spații verzi, utilaje și echipamente tehnologice, precum și împrejmuirea.
Mitropolia Olteniei în 2017:
270.000 de euro, de la Primăria Craiova
Pe lângă terenul concesionat, Primăria Craiova a alocat şi ea bani pentru această construcţie. În răspunsul trimis către Libertatea şi semnat de edilul Lia Olguţa Vasilescu, se arată că Primăria Craiova a dat, în total, pentru catedrală suma de 1.313.594,33 de lei (în jur de 270.000 de euro), după cum urmează: 797.594,33 de lei în 2007, 295.000 de lei în 2008 şi 221.000 de lei în 2013.
Cu tot cu sumele virate de CJ Dolj şantierului catedralei din Craioviţa Nouă a „înghiţit”, în 15 ani, în jur de 1,2 milioane de euro, bani publici.
Mitropolia Olteniei nu a răspuns, până în acest moment, la întrebările adresate de Libertatea pe acest subiect.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro