Cuprins:
„Iubim Biserica fiică a României şi aşteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la Bucureşti, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”, a declarat anul trecut Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, potrivit Basilica.
Catapeteasma Catedralei, cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă
Lucrările de construcție dar și picturile sunt aproape finalizate, anunță reprezentanții Bisericii. Mai trebuie instalată crucea pe turla mare, terminate instalațiile interioare, montate vitraliile exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală. Picturile Catedralei se întind pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați și 220 de pictori lucrează să termine Catapeteasma de peste 400 de metri pătrați pictată în mozaic. Este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă. Conform Basilica, fiecare metru pătrat de pictură în mozaic necesită 10.000 de pietricele (tesere) produse manual în atelierul Orsoni Venezia.
Catedrala Neamului, dorința regelui Carol I
În 2018, la Centenarul Marii Uniri, Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României au sfințit altarul sfântului lăcaș. Tot atunci, în Sfânta Masă a fost plasată lista cu numele celor aroximativ 350.000 de eroi români cunoscuți din istorie , ca un gest simbolic al jertfei istorice a întregului popor pentru credință, independență națională și libertate întru Dumnezeu. Patriarhul Daniel a reamintit atunci că proiectul Catedralei a fost inițiat de Regele Carol I odată cu dobândirea Independenței României.
După sfințirea din octombrie, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor: „Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”,a declarat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.
2025 este anul centenarului Patriarhiei Române, astfel că au fost stabilite numeroase evenimente bisericești, printre care proclamarea canonizării mai multor sfinți români contemporani și sfințirea mare a Catedralei Naționale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
IulianH6 • 09.01.2025, 18:33
catedrala PROSTIRII NEAMULUI...sute de milioane de euro din bani publici aruncați aiurea, mai mult alte milioane de euro sunt aruncate anual pe întretinerea unei gloate de paraziti religiosi.