”S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor”, a anunţat vineri președintele Recep Tayyip Erdogan într-un comunicat postat pe Twitter.
Potrivit agenţiei dpa, Erdogan a semnat un decret în acest sens.
Consiliul de Stat turc a aprobat vineri cererea înaintată de mai multe asociaţii, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 şi care conferea lăcașului de cult statutul de muzeu, a anunţat agenţia de presă Anadolu.
Magistrații au hotărât practic că transformarea Catedralei Sfânta Sofia în muzeu a fost ilegală.
Sfânta Sofia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee pentru 500 de ani imediat după cucerirea Constantinopolului de către forțele Imperiului Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea.
Cel care a luat decizia transformării lăcașului de cult în muzeu, în 1934, a fost primul președinte al Turciei laice, Mustafa Kemal Ataturk, care a dorit „să o ofere umanităţii”.
Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.
Apeluri internaționale către Ankara
Printre primii care au reacționat după decizia Ankarei au fost oficialii greci. Ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a declarat că acțiunea Turciei reprezintă o ”provocare deschisă” pentru întreaga lume civilizată.
Și Biserica Ortodoxă rusă a anunțat printr-un comunicat că regretă decizia instanței turce, exprimându-și îngrijorarea că aceasta ar putea crea diviziuni și mai mari între credincioși.
Zilele trecute, UNESCO invitase Turcia la dialog înainte de luarea unei decizii susceptibile „să aducă atingere” valorii universale a acestui monument, care are în prezent statutul de muzeu şi care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial.
La începutul lui iulie, și SUA au făcut un apel către Turcia.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul şi să asigure că aceasta va rămâne accesibilă tuturor.
„Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor”, a spus şeful diplomaţiei americane.