Cuprins:
Anunţul despre protest a fost făcut de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură, dar au mai fost prezenţi militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale.
Nemulțumirile includ îngheţarea pensiilor după recalculare, dar şi modul în care modificările aduse Legii pensiilor, aplicate din septembrie, îi afectează pe viitorii pensionari, în special pe cei care muncesc în condiţii speciale. Ei mai spun și că noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au lucrat în grupe de muncă și i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să rezolve situația.
„Se merge în continuare pe accentuarea inechităţilor din sistemul militar. I-am adus domnului Ciolacu o caschetă pe care i-o fac cadou ca să o poarte dânsul pentru că noi nu mai vrem s-o purtăm”, a spus un militar venit la protestul din fața Palatului Victoria, la care participanţii s-au manifestat zgomotos, cu vuvuzele.
În ultimele două luni, au fost mai multe proteste pe tema recalculării pensiilor în București, printre care cel al persoanelor cu dizabilități, cel al silvicultorilor și cel al minerilor.
Recalcularea pensiilor nu avantajează pe toată lumea
Noua lege prevede un sistem de bonusuri pentru anii lucraţi peste stagiul de cotizare de 25 de ani, așa numitele puncte de stabilitate, care se adaugă punctelor de contributivitate şi celor pentru veniturile nepermanente, adică sporuri, prime și al 13-lea salariu.
„Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite şi speciale, în sensul în care le modifică substanţial formulele de calcul”, a explicat liderul sindical Bogdan Hossu. El a adăugat că cei pensionaţi după 1 septembrie vor avea pensii mai mici decât cei care au ieşit până la acea dată.
„Pensionarii ieşiţi la pensie pe grupele speciale sau deosebite vor avea probabil îngheţat cam doi ani până când evoluţia valorii punctului de referinţă va ajunge ca să redea o valoare a pensiei lor mai mare decât pensia pe care o au azi în plată”, a susținut Hossu.
În schimb, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a dat asigurări încă din august că nicio pensie nu va fi „îngheţată”, iar ministrul Muncii, Simona Oprescu, le-a trimis pensionarilor un document în care scria că pensiile lor nu vor scădea, chiar dacă au primit decizii de recalculare cu venituri scăzute.
Ce a promis Marcel Ciolacu după discuțiile de la Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a declarat după discuțiile cu reprezentanții rezerviștilor militari că proiectul care elimină inechitățile pensiilor militare va fi adoptat rapid de Parlament: săptămâna viitoare de Camera Deputaților, iar până la jumătatea lunii noiembrie și de Senat.
„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat”, a spus Marcel Ciolacu vineri, 25 octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro