Schimbarea nu mai este astăzi un element prea des întâlnit în cadrul organizațiilor, deoarece ele își adaptează mecanismele înterne și adoptă tehnici și tehnologii menite să formeze procese standardizate prin intermediul cărora să răspundă cât mai eficient la cererea de pe piață, consideră sociologul Alexandru Andriesei.
El spune că există și organizații care, datorită specificului activității, au adoptat procese menite să înlăture monotonia din cadrul activității angajaților, dar acestea sunt foarte puține. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, nevoia de schimbare apare, ea fiind o consecință a dorinței de dezvoltare pe care orice om o are.
”Într-un asemenea context, în care nu mai regăsim schimbarea în cadrul organizațiilor, angajații au adoptat alte strategii prin intermediul cărora înlătură monotonia. Una dintre strategiile adoptate este chiar schimbarea locurilor de muncă. Însă, pentru a lua decizia de a schimba locul de muncă este nevoie mai întâi de depășirea unei bariere ce face imposibilă schimbarea. Această barieră este cunoscută drept rezistența la schimbare”, ne-a explicat Alexandru Andriesei.
Rezistenţa angajaţilor faţă de schimbare poate fi generată de cauze interne sau de cauze externe companiei şi are diverse forme de manifestare. Printre cauzele rezistenţei individuale la schimbare se numără: atenţia şi memoria selective, obiceiurile existente, dependenţa faţă de opiniile altor persoane, frica de necunoscut, raţiunile economice, lipsa de siguranţă.
Modul în care reușim să depășim sau nu această barieră ne influențează procesul de dezvoltare personală, mai spune specialistul.
Conștientizând beneficiile adoptării unui stil de viață dinamic, reușim să ne dezvoltăm și să atingem obiectivele stabilite. Schimbarea locului de muncă este o modalitate de a înlătura monotonia și de a ne pune la încercare. Însă, această schimbare vine și cu multe provocări pe care dacă le conștientizăm putem să adoptăm măsuri care să atenueze șocul.
(Citiți mai multe despre modul în care te poți adapta la noul job pe We Are HR)
Citește și:
EXCLUSIV | Modernizarea Fiscului a rămas în aer. Programul cu Banca Mondială a fost stopat. Ce spun reprezentanții ANAF