Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au produs, la şapte ani de funcţionare efectivă (20 mai 2008 – 19 mai 2015), un câştig net de 4,48 miliarde lei (peste un miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în acest sistem, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În cei şapte ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casa de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 miliarde lei, ajungând să administreze active nete în valoare de 21,2 miliarde lei.
„Diferenţa, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezintă câştigul net realizat exclusiv în beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanţi la aceste fonduri de pensii private. În termeni de randament investiţional, câştigul reprezintă o performanţă medie de 10,93% pe an în cei şapte ani de activitate”, se arată într-un comunicat al APAPR.
Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active locale. În prezent, fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti.
Fondurile de pensii private vor fi în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire (a salariului prin pensie) la vârsta retragerii din activitate, rata de înlocuire suplimentară ajungând până la 20%.
Dacă vrei să afli câți bani ai adunat, intră pe site-ul www.apapr.ro la secțiunea „Verifică-ți pensia privată”. Acolo îți poți face un cont, cu parolă și utilizator, după care ceri fondului de pensii la care ești înscris, un cod de acces. Cu acesta poți verifica dacă ți-au fost virate cotele stablite.