Afacerile radiourilor nu se ridică nici pe departe la nivelul pieței de televiziune, dar radioul este însoțitorul credincios al românilor care se duc și se întorc cu mașinile de la serviciu. Programele de radio se ascultă în mașină.
Radiourile iau de 11 ori mai puțină publicitate decât televiziunile
La rândul său, radioul are mai mulți prieteni devotați în lumea publicității: companiile de retail, firmele farmaceutice și lanțurile de farmacii. Într-un top 20 al celor mai mari consumatori de publicitate radio, în anul 2022, se regăsesc 13 operatori de retail (bunuri de larg consum, alimente, bricolaj și electrocasnice), 4 companii farmaceutice (Zdrovit, Fiterman Pharma, Biofarm și Terapia) și 3 firme de comunicații, conform monitorizării Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT).
Bugetul de publicitate investit în piața radio, în 2022, s-a ridicat la 31,9 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul precedent, conform studiului „Media Fact Book”, realizat de agenția Initiative România.
Este de 11 ori mai mic decât bugetul investit în piața TV (care rămâne în jur de 350 milioane de euro), conform aceluiași studiu. Deși are un buget mai mic, radioul are clienți publicitari pe care se poate baza, fie că-i pandemie, război sau inflație.
În ultimii ani, radiourile s-au adaptat rapid trendurilor, concentrându-se pe creșterea interacțiunii cu ascultătorii prin așa-numitele pachete 360 de grade (radio, online, social media) și prin campanii de loialitate adaptate intereselor acestora.
Grupul familiei Voiculescu
Anul trecut, Grupul Media Camina, compania care operează licențele Radio ZU și Romantic FM, a înregistrat o cifră de afaceri de 7,3 milioane de euro, în creștere cu 20,6% față de 2021. Grupul Media Camina este proprietatea familiei Dan Voiculescu, în care principalii asociați sunt fiicele Camelia Voiculescu (44%) și Corina Voiculescu (43%).
Profitul net raportat la finele anului 2022 a fost de 1,72 de milioane de euro, mai mare cu 54% față de 2021.
Radio ZU se află pe locul 2 în clasamentul audienței naționale în valul de măsurători ianuarie – aprilie 2023 și are cea mai mare audiență în București (210.600 de ascultători), conform Pagina de Media.
Europa FM: încasări de 5,8 milioane de euro, profit de 2,5 milioane de euro
Radioul cu acoperire națională Europa FM, operat de firma Europe Development International-R, a avut afaceri de 5,8 milioane de euro, calculate la cursul mediu BNR de 4,93 de lei/euro în 2022, mai mari cu 9% față de anul precedent. Compania este deținută de Czech Radio Center A.S. din Cehia, controlată de miliardarul Daniel Kretinsky, cu o avere estimată de Forbes USA de 9,4 miliarde de dolari.
În ultimul sondaj național, Europa FM a ocupat locul 4, cu o medie de 1,41 de milioane de ascultători pe zi.
Profitul net raportat de Europe Development International-R a fost de 2,5 milioane de euro, cel mai mare de pe piața de radio din România, dar nu există datele depuse de KISS FM, în mod tradițional campionul profitului.
Czech Radio Center mai deține în România și licențele rețelelor Virgin Radio și One World Radio prin compania Radio XXI. Aceasta a raportat o cifră de afaceri de 1,03 milioane de euro, creștere de 14% față de 2021, și un profit net de 280.000 de euro.
Lipsesc cifrele de la KISS
Din această analiză lipsește compania A.G. Radio Holding (Grecia), care operează licențele radiourilor Kiss FM, Rock FM, Magic FM și One FM, pentru că la ora redactării acestui text nu avea publicat bilanțul pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Kiss FM este liderul audienței la nivel național cu 2,22 de milioane de ascultători pe zi (ianuarie – aprilie 2023). În 2021, A.G. Radio Holding a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de euro.
A.G. Radio Holding mai deține în România firma Canet Radio, care operează rețeaua Rock FM. În 2022, Canet Radio a avut o cifră de afaceri de 928.000 de euro (creștere de 18,4%) și un profit net de 456.000 de euro. Rock FM are 103.100 de ascultători pe zi, în Capitală, ocupând locul 7 în top.
Guerilla și posturile mai mici
Radio Guerrilla, care este controlat de societatea Radio Guerrilla SRL, a avut o cifră de afaceri de 1,4 milioane de euro și un profit net de 175.000 de euro. Afacerile au crescut și 11% față de 2021. Acționarii principali la Radio Guerrilla sunt Mihai Dobrovolschi (45%) și Adrian Edmondo Popescu (45%). În București, Guerrilla a avut o medie de 41.100 de ascultători pe zi (locul 12 în top).
Radioul pentru copii Itsy Bitsy a raportat un profit net de 11.500 de euro la o cifră de afaceri de 628.000 de euro.
Sunt și câteva radiouri care au raportat pierderi la finalul anului 2022: Smart FM (-283.000 de euro), Gold FM (-62.000 de euro) și Tanănana (-61.000 de euro).
Radio Smart, deținut de Adrian Sârbu (Aleph News), a avut o cifră de afaceri de 111.000 de euro, în scădere de 42% față de 2021.
Gold FM, radio a cărei licență este deținută de societatea Angus Resources, în care Cosmin Gușă este unicul asociat, a avut afaceri de 128.000 de euro, în scădere cu 9% față de anul precedent.
Radiourile Digi FM, Pro FM, Dance FM și Digi 24 FM sunt operate de compania Campus Radio. Aceasta deține licența și pentru televiziunea de știri Digi 24, așa încât o comparație cu firmele care controlează numai radiouri este discutabilă. Totuși, să notăm că firma Campus Radio a avut afaceri de 20,5 milioane de euro.
Un alt radio relativ nou pe piață este Impuls, operat de Dogan Media Internațional, care are licențele pentru televiziunile Kanal D și Kanal D2. Și în acest caz, comparația bilanțului financiar este inadecvată pe piața radio.
RFI România, filiala postului public francez Radio France Internationale, a avut o cifră de afaceri 1,37 milioane de euro, mai mare cu 62,4% față de 2021.
Dar cel mai puternic jucător pe piața radio din România este radioul de stat, Societatea Română de Radiodifuziune, cu 1.865 de angajați, care a avut venituri (alocație bugetară) de 79,2 milioane de euro, mai mare de 4,2 ori decât afacerile cumulate ale radiourilor private consemnate în această analiză.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro