Reforma fiscală americană presupune scăderea impozitului pe profit de la 35% la 21% și taxarea profiturilor de peste hotare.
Standard & Poors a calculat câți bani au în conturi companiile IT din SUA și ce s-ar întâmpla dacă acestea ar aduce sumele în SUA. Potrivit S&P, ratingurile companiilor din domeniu vor scădea în timp dacă societățile în cauză își aduc banii de peste hotare dar, în loc să își achite datoriile, vor răscumpăra acțiuni proprii pentru a-și răsplăti acționarii.
Apple, Microsoft, Google
Potrivit S&P, Apple este compania cu cei mai mulți bani în conturi, cu 285 de miliarde de dolari, din care 268 de miliarde sunt ținuți peste hotare. Pe de altă parte, Apple are și datorii de 122 de miliarde de dolari.
Spre comparație, Apple are mai mulți bani în conturi decât tot Produsul Intern Brut (PIB) al României, care se ridică la 200 de miliarde de euro în acest an.
De altfel, Apple a anunțat recent că va plăti taxe de circa 38 de miliarde de dolari pentru a-și repatria banii. Anterior, Apple a fost amendată cu 13 miliarde de euro de către Comisia Europeană pentru ajutoare fiscale ilegale în Irlanda.
Pe locul al doilea se clasează Microsoft, cu 143,8 miliarde de dolari în conturi, din care 132,1 miliarde ținuți în paradisuri fiscale. Gigantul din Redmond are și 85,5 miliarde de dolari datorii.
Alphabet, holdingul care controlează Google, are în total 101,9 miliarde de dolari, din care 60,5 miliarde peste hotare. Datoriile companiei sunt de doar 3,9 miliarde de dolari.
Cisco, Oracle
Giganții Cisco Systems – cea mai mare companie de rețelistică din lume – și Oracle – cea mai mare companie de baze de date la nivel mondial – au câte 71,6 miliarde de dolari.
Dar și datorii: Cisco are datorii de 35,9 miliarde, iar Oracle de 60,7 miliarde. De altfel, S&P dă Oracle ca exemplu în privința riscurilor privind datoriile.
Procesoare, calculatoare
Alte companii cu sume mari de bani în conturi sunt Qualcomm (39,9 miliarde de dolari), Intel (17,7 miliarde), Dell (18 miliarde), IBM (12,6 miliarde), Ebay (11,3 miliarde), Broadcom (11,2 miliarde), HP Enterprise (9,6 miliarde), HP Inc (8,1 miliarde), Applied Materials (8,4 miliarde), Nvidia (6,3 miliarde), Western Digital (6,3 miliarde), Micron Technology (6 miliarde), Adobe Systems (5,8 miliarde) și Texas Instruments (4,5 miliarde).
Gigantul Hewlett-Packard s-a spart în două în anul 2015, o companie care oferă servere și servicii (HPE) și una care produce calculatoare și imprimante (HP Inc). HP Inc a redevenit anul trecut cel mai mare producător de calculatoare din lume, depășind Lenovo.
Dell a achiziționat EMC Corp, un producător de echipamente de stocare, în cea mai mare tranzacție din domeniul IT. Acum, Dell este pe care să revină pe bursă după o fuziune cu producătorul de software VMware.
Amazon, eBay, PayPal
În fine, eBay s-a separat de procesatorul de plăți PayPal începând cu 2015.
Retailerul online Amazon nu este trecut în listă deoarece nu este văzut ca o companie de tehnologie de către S&P.
Totuși, Amazon este cel mai mare furnizor de servicii de cloud computing din lume, foarte multe companii fiind găzduite pe serverele sale, așa cum e cazul Twitter sau Netflix.
De altfel, aceasta din urmă a depășit recent o capitalizare de 100 de miliarde de dolari, iar Twitter a realizat primul său profit din istorie.
Amazon a depășit, la rândul său, Microsoft la capitalizarea bursieră.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!