În total, cei mai bogați 500 de miliardari ai lumii au pierdut 1,4 trilioane de dolari în 2022. 

Deciziile de business neinspirate, sancțiunile impuse de Occident Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina și inflația generalizată au contribuit la declinul unui grup de afaceriști ale căror averi au crescut considerabil în perioada pandemiei, denumită de jurnaliștii Bloomberg „epoca banilor făcuți ușor“. 

Cei mai bogați oameni din Rusia au pierdut 46,6 miliarde de dolari într-o singură zi, pe 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina. 

În scurt timp, autoritățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii îi vizează pe oligarhii ruși și companiile lor cu sancțiuni care fac aproape imposibilă păstrarea controlului asupra activelor lor din Occident. 

În lunile care au urmat, pe măsură ce războiul s-a întețit, oligarhii ruși au mai pierdut 47 de miliarde de dolari. 

93,6 miliarde de dolari

au pierdut în 2022 cei mai bogați ruși.

Pierderi uriașe și în tabăra miliardarilor ucraineni

Nici afaceriștii Ucrainei n-au dus-o mai bine. Potrivit Forbes Ucraina, averea celor mai bogați 20 de ucraineni a scăzut cu peste 20 de miliarde de dolari, la 22,5 miliarde de dolari, din februarie și până acum. 

Spre exemplu, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care are afaceri cu energie și combustibil și este președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, avea o avere estimată la 13,7 miliarde de dolari în februarie. În cele 10 luni de război, suma a scăzut la 4,4 miliarde de dolari, conform cifrelor publicate de Forbes. 

Urmărește-ne pe Google News