Din câte se pare, destinațiile preferate sunt stațiunile montane, care domină clasamentul cu 51% dintre opțiuni. Zonele rustice, orașele mari și stațiunile balneare completează lista alegerilor de vacanță. Pe lângă aceste destinații, târgurile de Crăciun reprezintă un punct de atracție important. Nu mai puțin de 73% dintre români declară că vor vizita un târg de Crăciun în perioada sărbătorilor.
La ce târguri de Crăciun merg românii
Orașele din România se întrec în organizarea unor târguri de Crăciun spectaculoase, menite să atragă atât localnici, cât și turiști. Craiova, de exemplu, s-a remarcat în acest an cu un târg inclus în topul celor mai frumoase din Europa, clasându-se pe locul al doilea, potrivit European Destinations. Târgul este deschis între 15 noiembrie și 5 ianuarie și oferă o combinație de decorațiuni impresionante și evenimente artistice.
Sibiul, care are un târg cu tradiție în România, continuă să fie o destinație populară. Aici, vizitatorii pot găsi produse handmade realizate de artizani locali, dar și o atmosferă festivă autentică. Alte orașe precum Brașov, Timișoara, Cluj și București organizează târguri ce rămân deschise până în ianuarie, devenind atracții de top pentru turiștii care își prelungesc sărbătorile de iarnă.
Potrivit unui sondaj realizat de Travelminit, aproape jumătate dintre români (43,6%) sunt dispuși să aloce între 1.000 și 3.000 de lei pentru vacanța de iarnă. Alți 23,1% planifică să cheltuiască între 3.000 și 5.000 de lei, în timp ce un segment mai mic, de 11,3%, are în vedere un buget de peste 5.000 de lei. Totuși, aproximativ 22% dintre respondenți se limitează la o sumă sub 1.000 de lei.
68% dintre români petrec acasă de Crăciun
Pentru 68% dintre români, Crăciunul înseamnă acasă, în familie, iar Revelionul este adesea sărbătorit în cadrul unei vacanțe. Cei care nu își planifică o ieșire de sărbători preferă să își programeze o vacanță în luna ianuarie, când prețurile pentru cazare sunt mai accesibile.
Oferta de cazare rămâne variată, de la hoteluri de lux, preferate de 35,4% dintre turiști, la pensiuni, cabane sau apartamente pentru cei care caută intimitate. Prețurile pentru sejururi pornesc de la 1.000-1.200 de lei pentru 2-3 nopți în orașe mari și ajung la 1.500-2.000 de lei în stațiunile de pe Valea Prahovei. În stațiunile balneare, tarifele încep de la 1.200-1.500 de lei, crescând în funcție de facilități și de evenimente incluse.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro