2.500 de lei, o zi la ATI, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

Casa de Sănătate acoperă valoarea facturii la externare pentru un pacient asigurat, însă lucrurile se complică în cazul unei persoane care nu are contribuția la sistemul de sănătate plătită. CAS decontează doar internarea prin urgență și pachetul minimal de servicii, în rest bolnavul fără asigurare trebuie să bage adânc mâna în buzunar.

Costurile variază în funcție de secția în care este internat pacientul și includ cazarea, masa, asistența medicală, medicamentele administrate, intervențiile chirurgicale, dacă sunt necesare, și investigațiile efectuate pe durata spitalizării.

„Totul variază în funcție de gravitatea cazului și nevoi. Pe secțiile medicale, costul pentru zi e undeva la 250, 300 de lei, în funcție de complexitatea cazului. La ATI, însă, unde vorbim despre pacienți intubați care au nevoie de permanentă monitorizare, prețul pentru o zi de spitalizare ajunge la 2.500 de lei”, a precizat Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploiești.

Oamenii neasigurați, buni de plată

Casa de Asigurări acoperă integral cheltuielile de spitalizare pentru pacienții internați de urgență. Persoanele neasigurate trebuie să plătească doar dacă aleg să rămână în spital după ce starea de urgență a trecut.

În 2024, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cel mai lung internat neasigurat a stat 9 zile, iar costurile de 3.529,87 lei au fost acoperite de CAS Prahova, deoarece a fost considerat un caz de urgență.

Situația este, deci complicată, mai ales că, în 2025, bugetul alocat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) acoperă doar cheltuielile pentru medicamentele compensate până în luna octombrie, potrivit unui anunț făcut la începutul lui februarie.

Urmărește-ne pe Google News