Muncitorii români s-au înghesuit în 15 avioane, 12 din Cluj și trei din București, fără a se ține cont de distanțare socială impusă ca principală măsură pentru prevenirea și răspândirea noului coronavirus.

Fermierii germani se bazează în special pe muncitori români, bulgari și polonezi pentru a culege sparanghel, căpșuni și zmeură.

Firmele de recrutare sunt în căutare de forță de muncă. Este de așteptat ca alte câteva mii de zilieri români să plece în Germania săptămânile viitoare.

Se pregătesc alte zboruri între 22 și 30 aprilie

”Următoarea perioadă când se poate călători este 22-25 aprilie și 29-30 aprilie, și transportul deocamdată este posibil doar cu avionul. Persoanele care deja au ajuns la noi au lucrat din prima zi, nu se stă în perioadă de carantină, ceea ce se va petrece și pe viitor”, a anunțat compania Böckmann Erdbeeren .

Germania ar avea nevoie de circa 40.000 de sezonieri la cules de sparanghel, dar Asociația Fermierilor din Sudul Germaniei de Sparanghel și Căpșuni (VSSE) estimează că numărul acestora ar putea scădea cu 20% din cauza epidemiei.

Muncitorilor români li se oferă în jur de 9 euro pe oră, locuințe de grup, în general la sediul fermei, pentru care li se percepe 7,50 de euro pe zi.

”Nu este o experiență frumoasă”

Mulți români pleacă la cules în Germania pentru că nu au niciun venit în țară și speră să se întoarcă în iunie, când se termină sezonul, cu bani puși de o parte.

Deutsche Welle a vorbit cu Ioan T. care a lucrat la o fermă de sparanghel anul trecut, în apropiere de Münster, iar s-a plâns că după aproape trei luni de muncă intensă, 10 ore pe zi, de obicei 7 zile pe săptămână, s-a întors în România cu mai puțin de 1.850 de euro. Peste 1.000 de euro îi fuseseră opriți din salariu pentru chirii, mese și alte costuri auxiliare.

”Nu a fost o experiență frumoasă”, a spus Ioan pentru DW. În această perioadă un kilogram de sparanghel se vinde în Germania cu prețuri între 8 și 12 euro.

Urmărește-ne pe Google News