Adopția va deveni mai ușoară pentru copiii instituționalizați, care au cea mai mare nevoie. Cei mai mulți adoptatori își doresc copii sănătoși, până în doi ani, iar sistemul este de fapt al copiilor mai mari, cu handicap sau al fraților. Pentru acești copii au fost, în special, gândite modificările la Legea adopției.
Astfel, familiile care vor să adopte un copil cu vârste între trei și șase ani, sau care este încadrat în grad de handicap ușor și mediu, sau doi frați, primesc indemnizații lunare de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat.
Cei care adoptă un copil mai mare de 7 ani sau care este încadrat în grad de handicap accentuat ori grav, sau face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună primește 900 de lei pentru fiecare copil adoptat. Cuantumul indemnizației se majorează cu 25% dacă un copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate și cu 50% dacă un copil întrunește toate cele trei condiții menționate.
Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPCA), a explicat, la interviurile Libertatea Live, care a fost raționamentul acestor modificări.
„Ne-am gândit să sprijinim adopția pentru copiii pe care noi îi numim greu adoptabili. Poate nu am găsit cea mai potrivită expresie, dar un copil adoptabil înseamnă: copii cu vârste de la trei ani în sus, copii cu dizabilități, cu forme ușoare, medii sau grave, sau copiii care trăiesc cu alți frați, pe care nu ne-am dori să îi separăm și ar fi de dorit să fie adoptați împreună. Și pentru că am văzut că, pe profilul copilului greu adoptabil, lucrurile au început să se miște, am spus: unde e nevoia cea mai mare? Nevoia cea mai mare este aici, nu la copiii mici de tot, pentru care toată lumea își exprimă intenția”, a explicat președintele ANPDCA.
Totodată, părinții primesc și ajutor pentru asistența medicală a copilului, cum ar fi decontarea cheltuielilor unor servicii medicale, până în 1.500 de lei pe an, sau pentru decontarea cheltuielilor de transport și cazare, dacă trebuie să călătorească pentru a obține aceste servicii.
„Ne-am gândit să facilităm și accesul financiar al acestor părinți la niște servicii de recuperare de care copilul are nevoie. În cazul în care copilul a petrecut mai mulți ani într-un centru, s-ar putea să existe o întârziere în dezvoltare, una recuperabilă, dar copilul trebuie să aibă parte și de o îngrijire specializată, logoped, psiholog, servicii pe care ne-am propus să le plătim”, completează Gabriela Coman.
Întreaga procedură de adopție s-ar putea simplifica după adoptarea legii cu modificările aduse. De exemplu, s-au eliminate prevederile care cereau căutarea rudelor până la gradul IV pentru adopție, înainte de a da un copil spre înfiere altui cuplu. În plus, a fost extinsă durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie adoptatoare până la cinci ani, de la doi ani în prezent.
Citește și:
REPORTAJ/ Viața unui pompier se scrie între două misiuni. ”Cu mâinile goale am scos oameni îngropați sub munți de cărbune”
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!