• Încă de acum un an, AJPIS Mureș a trimis două adrese către DGASPC Maramureș, care avea, la acea dată, 25 de beneficiari cazați la unul dintre centrele Asociației Re-Min, prin care îi cerea să-i transfere de acolo „de urgență”, pentru că azilul funcționează ilegal. 
  • DGASPC Maramureș nu i-a luat. La câteva luni, a prelungit contractul cu asociația pentru încă un an. 
  • DGASPC Sector 6 a fost într-un control la căminul din Bărdești, jud. Mureș, al asociației Re-Min pe 29.06.2023 și a constatat că „beneficiarii aveau un aspect îngrijit” și că prezintă „evoluții ușor favorabile”. 
  • O lună mai târziu, Centrul de Resurse Juridice a găsit în subsolul clădirii patru beneficiari de la sectorul 6. Printre ei, o fată piele și os, acoperită de muște, mirosind a fecale, care stătea întinsă. O altă femeie din sectorul 6 cerea apă cu disperare. 
  • Un raport publicat în primăvara lui 2022 de Consiliul de Monitorizare arată că centrul din Bărdești avea angajate doar șase infirmiere la 25 de pacienți. În rest, centrul avea „voluntari”. Câteva luni mai târziu, la celălalt centru al asociației, din Târgu Mureș, AJPIS Mureș a găsit doar trei „voluntari” care aveau grijă de 30 de pacienți. 
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

O tânără de 22 de ani, într-o stare avansată de malnutriție, stă întinsă direct pe un cadru de lemn, în subsolul unei clădiri, la peste 350 km de locul unde s-a născut. Are pe ea un pampers plin de fecale. Neschimbat de cel puțin trei zile, spun ulterior medicii de pe Salvare. În poza de buletin din 2019, zâmbea. Acum nu vorbește, nu face contact vizual. Este bolnavă și complet imobilă.

Câți bani publici a primit asociația din Mureș unde pacienți malnutriți erau ascunși în subsol. Oameni cu handicap grav erau îngrijiți de „voluntari”. Problemele se știau încă din 2022
În poza de buletin tânăra zâmbea

Au găsit-o joia trecută, pe 27 iulie, angajați de la ONG-ul Centrul de Resurse Juridice (CRJ) într-un control inopinat la Căsuța Lu Min, un centru privat de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități din satul Bărdești, jud. Mureș, operat de Asociația Re-Min. Aceasta a fost fondată în 2018 de doi angajați ai Penitenciarului Târgu Mureș, Roxana Cristina Dălălău și Cosmin Ionuț Păpuc. 

Și-a primit acreditarea ca furnizor social pe 16.11.2018. La mai puțin de doi ani de la acreditare, avea să primească primii oameni aflați în grija statului, din alte județe, pe care urma să îi îngrijească contra cost.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Tânăra găsită de CRJ în subsolul centrului, acoperită de muște, „cu leziuni la nivelul șoldului”, „mirosind puternic a fecale”, are 22 de ani și este din București. 

Câți bani publici a primit asociația din Mureș unde pacienți malnutriți erau ascunși în subsol. Oameni cu handicap grav erau îngrijiți de „voluntari”. Problemele se știau încă din 2022
Tânăra de 22 de ani, din sector 6, la centrul din Bărdești, 27 iulie 2023. Foto: CRJ

A ajuns la Căsuța Lu Min, alături de alți patru beneficiari, în baza unui contract între Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC Sector 6) și Asociația Re-Min.

În același subsol, CRJ  a mai găsit ascunse alte șase persoane, printre materiale de construcții, cazate în condiții inumane. Patru dintre ele „nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor”, fiind „nonverbale și incapabile a se deplasa”. 

La două zile după controlul CRJ, trei persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, printre ele fiind și administratorul centrului, Cosmin Păpuc și un polițist din cadrul IPJ Mureș. 

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Înainte de azile, acolo au funcționat pensiuni

Asociația Re-Min opera două centre: unul în Târgu Mureș, pe str. Cornești, nr. 61, pentru care a obținut licență de funcționare provizorie abia în 3 mai anul acesta, deși funcționa de mai de mult, sub ochii autorităților. 

Celălalt, din satul Bărdești, comuna Sântana de Mureș, avea licență provizorie din 2.12.2019, iar apoi, licență definitivă din 28.12.2020.

Documentarea Libertatea arată că în ambele spații au funcționat anterior pensiuni: Pensiunea Full din Târgu Mureș, respectiv Pensiunea Regal din Bărdești, ambele de 3 stele. Cea din Târgu Mureș avea și piscină. 

În martie 2022, Consiliul de Monitorizare, o autoritate autonomă sub control parlamentar „înființată pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții”, a fost într-o vizită de monitorizare în centrul din Bărdești.  

A găsit acolo 25 de pacienți în vârstă, peste capacitatea oficială a centrului de 20 de locuri. Majoritatea, cu handicap grav, care necesită asistent personal. Cu toții, îngrijiți de șase infirmiere. Atât exista în schema de personal a centrului. Plus un portar, care era în concediu medical la acea dată, arată raportul.

În plus, centrul mai avea „voluntari”: cinci îngrijitori, doi bucătari, două asistente medicale, un kinetoterapeut și un administrator, care „colaborează pe bază de contract de voluntariat”.

Deși toți pacienții erau cazați la etaj, majoritatea având probleme mari de deplasare, centrul nu avea lift la acea dată. Nici băile nu erau accesibilizate pentru persoanele greu deplasabile, mai menționează raportul. Deși aproape toți se deplasau cu greutate, doar cinci aveau scaune cu rotile, și acelea învechite.

Câți bani publici a primit asociația din Mureș unde pacienți malnutriți erau ascunși în subsol. Oameni cu handicap grav erau îngrijiți de „voluntari”. Problemele se știau încă din 2022
       Fragment din raportul Consiliului de Monitorizare, din 8 aprilie 2022

Câți bani publici s-au plătit către această asociație

Trei DGASPC-uri din țară și-au externalizat serviciile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități severe, mulți dintre ei fără aparținători, către asociația din Mureș: DGASPC Maramureș, DGASPC Sector 6 și DGASPC Covasna.

„De 10 ani se vorbește de externalizarea serviciilor, de contractare de servicii, ca DGASPC-urile să nu mai aibă centri mari, să încheiem contracte cu ONG-urile”, explică pentru Libertatea directorul DGASPC Covasna, Mária Vass. 

La începutul lui iulie, 45 de pacienți, majoritatea cu dizabilități severe, din București, Maramureș și Covasna, erau cazați în cele două centre ale Asociației Re-Min, din Târgu Mureș și din satul Bărdești. 

  • 23 trimiși de către DGASPC Maramureș.
  • 17 – de la DGASPC Covasna.
  • 5 – de la DGASPC Sector 6

Între Asociația Re-Min și DGASPC Maramureș au fost semnate două contracte pentru cazarea și îngrijirea beneficiarilor în centrul din Bărdești, se arată în raportul Corpului de Control al Președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, din data de 18.07.2023:

  • Contractul nr. 108/18.01.2022. 
  • Contractul nr. 214/17.01.2023

Primul este în valoare de 1.584.000 de lei și apare și pe portalul de achiziții publice. Este un contract de prestări servicii pentru 26 de persoane adulte cu dizabilități, cu domiciliul legal pe raza județului Maramureș, cu vârste cuprinse între 25 ani și 35 ani, încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal, pentru o perioadă de 12 luni. 

Al doilea contract a fost încheiat pentru 23 de persoane adulte cu dizabilități (trei muriseră între timp), pentru o perioadă de 12 luni, a precizat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, într-o discuție cu Libertatea. Valoarea celui de-al doilea contract a fost de 1.835.400 de lei. A fost mai mare decât pentru primul, pentru că, între timp, a crescut standardul minim de cost pentru acest tip de servicii sociale, adaugă președintele CJ.

De ce au ales să își mute beneficiarii într-un centru privat, din alt județ? „DGASPC-ul este una dintre cele mai învechite și ineficiențe instituții din țara asta, nu doar în Maramureș, ci în toate județele din țară. Și atunci, doamna director a venit și mi-a prezentat că avem o problemă cu unul dintre centre. Au existat niște accidente în 2018-2019, cu tavane căzute, cu probleme de genul acesta. Au zis, uite, am găsit un centru, îl subcontractăm, plătim atâta, noi controlăm și lucrurile sunt în ordine”, spune Ionel Bogdan. 

„Primisem poze cu centrul din Bărdești, care sus, nu ceea ce am văzut noi la televizor, arată ca un regim de pensiune”, adaugă el. 

Câți bani publici a primit asociația din Mureș unde pacienți malnutriți erau ascunși în subsol. Oameni cu handicap grav erau îngrijiți de „voluntari”. Problemele se știau încă din 2022
Un beneficiar în subsolul centrului din Bărdești, în 27.07.2023. Foto: CRJ

DGASPC Covasna: 6 controale în 3 ani

DGASPC Covasna a încheiat contracte de servicii sociale cu cazare cu Asociația Re-Min începând din 3 septembrie 2020. În total, pentru 19 beneficiari, a precizat pentru Libertatea DGASPC Covasna. Obiectul contractelor: „prestarea de servicii sociale conform nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar”. 

Oamenii din Covasna urmau să fie îngrijiți în centrul din Bărdești, conform contractelor. 

Ulterior, o parte dintre ei a ajuns la centrul din Târgu Mureș, arată rapoarte din 2022 ale Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș. Instituția de control a găsit șase persoane din Covasna în august 2022, în centrul din Târgu Mureș, nelicențiat la acea dată. 

În iulie 2023, mai erau active contractele pentru 17 beneficiari, precizează DGASPC Covasna.

Instituția plătea, în prezent, 6.650 de lei pe lună pentru fiecare persoană, dar costul a suferit modificări ca urmare a majorări standardelor de cost. 

„O parte dintre ei (beneficiari, n.r.) au și tutori care îi vizitau regulat, care erau foarte mulțumiți”, explică Mária Vass, directorul DGASPC Covasna. „Oamenii sunt cam supărați că de ce a trebuit să-i luăm de acolo, că ei știu că au fost (în vizită la centru, n.r.) în iunie, celălalt a fost în mai, și că ce frumos e acolo și toată lumea era mulțumită”.

Spune că instituția făcea controale la cămin, cam „2-3 ori pe an” și nu a găsit probleme.

 A fost licențiată asociația respectivă. Deci eu, dacă cineva are licență, eu nu sunt nici poliție, nici organ de control. Ce pot să fac? Merg acolo, să văd dacă beneficiarii mei sunt ok.

Mária Vass, directoarea DGASPC Covasna:

În total, DGASPC Covasna a făcut șase vizite la centru, a transmis instituția. A mai ținut legătura telefonic cu reprezentanții centrului, dar și cu aparținători, care făceau și ei vizite la centru. Asociația îi trimitea, de asemenea, trimestrial rapoarte de monitorizare a beneficiarilor.

„Nu îmi dau seama ce s-a putut întâmpla acolo, de ce a ajuns unde a ajuns”, precizează directorul DGASPC Covasna. 

În prezent, standardul de cost pentru persoanele adulte cu handicap, cazate în centre de îngrijire şi asistenţă (CIA), este de minim 80.332 de lei pe an, conform HG nr. 1253/2022 din 12 octombrie 2022. 6.694 de lei pe lună. 

Până la momentul publicării acestui material, DGASPC Sector 6 și Primăria Sectorului 6 nu ne-au răspuns care a fost valoarea contractului încheiat cu Asociația din Mureș. Nu au răspuns nici la alte întrebări. 

AJPIS Mureș, către DGASPC Maramureș în iunie 2022: „Vă rugăm să găsiți în regim de urgență soluții pentru transferul beneficiarilor”

Cu mai mult de un an înainte de descinderea procurorilor DIICOT, probleme la aceste centre au fost semnalate, iar apoi ignorate de autoritați, arată documente obținute de Libertatea.

În 27.06.2022, AJPIS Mureș a trimis o adresă către directorul general al DGASPC Maramureș, în care îi spune să își transfere de urgență beneficiarii din căminul din Târgu Mureș al Asociației Re-Min, care funcționează ilegal. 

Vă rugăm să găsiți în regim de urgență soluții pentru transferul beneficiarilor proveniţi din județul dumneavoastră într-un centru social care funcționează legal şi efectuarea demersurilor pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit, în cazul în care consideraţi că aţi fost prejudiciaţi.

AJPIS Mureș către DGASPC Maramureș:

Inspectorii de la AJPIS Mureș fuseseră în control la cele două cămine ale asociației, urmare a unei sesizări înregistrate cu numărul 10792/14.06.2022, și au descoperit că Asociația Re-Min cazează persoane la centrul din Târgu Mureș, „fără a deține licență de funcționare” și nici avizele de funcționare de la instituțiile abilitate. 

La data controlului erau 30 de beneficiari, toți din DGASPC-uri: 25 dintre ei admiși în baza contractului cu DGASPC Maramureș, 5 cu DGASPC Covasna. 

Asociația ținea oamenii în căminul din Târgu Mureș, pentru care nu avea licență de funcționare, deși în contractele cu cele două DGASPC-uri, locul de îngrijire trecut era centrul din Bărdești. 

August 2022: „Soluții, în regim de urgență, pentru transferul beneficiarilor”

În 26 august 2022, la două luni, AJPIS Mureș revine cu o cerere similară către DGASPC Maramureș. 

„Revenim cu solicitarea de a căuta în continuare soluții, în regim de urgență pentru transferul beneficiarilor proveniți din judeţul dumneavoastră într-un centru social care funcționează legal”, se arată în noua adresă.

AJPIS Mureș fusese într-un nou control la centrele Asociației Re-Min, după o nouă sesizare primită. Instituția descoperă că centrul din Târgu Mureș funcționa în continuare ilegal: nu avea licență de funcționare. În plus, nu avea personal. 3 „voluntari” îngrijeau 30 de persoane, se arată în adresă.

„La data controlului, în centrul social erau găzduiţi 10 beneficiari de sex masculin şi 20 de sex feminin. Beneficiarii erau îngrijiți de 3 persoane din care 3 voluntari. Beneficiarii sunt admiși în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu D.G.A.S.P.C. Maramureş (24 de beneficiari) şi D.G.A.S.P.C. Covasna (6 beneficiari)”, se notează în document. 

DGASPC Maramureș nu a răspuns la niciuna dintre adrese. Beneficiarii nu au fost transferați în alt centru. Ba mai mult, la distanță de câteva luni, în 17 ianuarie 2023, DGASPC Maramureș prelungește contractul cu asociația pentru încă un an. 

„Eu n-am fost informat de lucrul acesta, (că) au primit adresă de la AJPIS Mureș să-și mute beneficiarii de acolo încă din 2022. Nu înțeleg, pe de o parte, nici instituțiile din Mureș, care au comunicat doar pe jumătate și n-au luat măsuri mai drastice din capul locului. Nu înțeleg nici atitudinea pe care au avut-o cei de la DGASPC, fără să informeze președintele sau vicepreședintele care răspunde de DGASPC”, spune Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Raportul Corpului de Control al președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, de pe 18 iulie, arată că Asociația Re-Min a încălcat prevederile contractuale, beneficiarii din Maramureș fiind ținuți în centrul din Târgu Mureș, nu în cel prevăzut în contract, din Bărdești, iar DGASPC Maramureș nu și-a respectat „obligațiile contractuale în ceea ce privește monitorizarea contractelor”. 

Bogdan a cerut demisiile conducerii DGASPC Maramureș și a depus o plângere penală împotriva administratorului căminului, Cosmin Păpuc. 

„Nu pot vorbi, se automutilează”

Pacienții cazați în aceste centre sunt oameni extrem de vulnerabili, cu dizabilități fizice și psihice foarte grave, care, de multe ori, nu pot cere ajutor. 

„Marea majoritatea nu vorbesc”, precizează Ionel Bogdan. Sunt „oameni care se automutilează”, „oameni care nu au discernământ”, adaugă el. „Cele mai grave cazuri pe care le are DGASPC-ul”.

Tânăra de 22 de ani, din sectorul 6, găsită pe 27 iulie în stare avansată de malnutriție, acoperită de muște, cu răni și mirosind a fecale, nu are nici măcar tutore în prezent.  

Ea nu are reprezentant legal, după ce tutorele ei a murit acum câteva luni, a spus directorul DGASPC Sector 6 Gabriela Schmutzer într-un dialog cu Georgiana Pascu, manager de programe la CRJ. 

Fata este, în prezent, îngrijită la Spitalul Universitar de Urgență din București.

„Are o boală neurologică gravă și o boală psihică gravă”, a spus dr. Cora Pop, directorul medical al spitalului. 

E o fată de 22 de ani, care era într-o stare gravă și necesită îngrijire. E o pacientă care nu se poate deplasa și care trebuie hrănită și îngrijită să nu facă escare. Pacienta nu necesită internare, necesită doar îngrijire. Nu e bătută, nu par să fie semne de traumă. E, pur și simplu, abandonată.

Dr. Cora Pop, director medical al Spitalului Universitar de Urgență din București:

„Îngrijirea e dificilă, ei trebuie hrăniți. Topirea musculară se datorează faptului că nu fac recuperare, nu sunt ridicați. Nu e nevoie de mai mult de o săptămână în pat ca să ți se topească mușchii de la picioare. Și nu e nevoie de mai mult de o lună ca să ți se topească mușchii de la mâini”, adaugă medicul. 

DGASPC Sector 6: „Beneficiarii aveau un aspect îngrijit”

DGASPC Sector 6 a declarat despre cei cinci pacienți trimiși în Mureș, printre care e și tânăra malnutrită, ajunsă la Universitar: „Conform declarațiilor familiilor (acolo unde este cazul) și constatărilor noastre, cei 5 prezentau un comportament violent imprevizibil, inclusiv de natură sexuală, care putea și poate pune în pericol atât viața lor, cât și a persoanelor din jur”.

La ultima vizită la centrul din Bărdești, din data de 29.06.2023, deci cu o lună înainte de vizita CRJ, angajații Serviciului Persoane Adulte cu Handicap Permanent, din subordinea DGASPC Sector 6, nu au găsit nicio problemă, se arată într-un comunicat al instituției. 

„Aceștia prezintă evoluții ușor favorabile în raport cu situația lor anterioară. Din discuțiile purtate cu aceștia a reieșit că sunt tratați corespunzător în centru și își urmează tratamentul. De asemenea, angajații noștri au constatat, la data vizitei, că centrul respectă normele de igienă, beneficiarii aveau un aspect îngrijit și erau cooperanți în limita permisă de starea de sănătate a fiecăruia”, a precizat DGASPC Sector 6. 

„În cadrul ultimei vizite, dar și al celorlalte efectuate periodic, angajații noștri aflați în vizită nu au avut cunoștință de existența unor încăperi situate la subsol sau cu intrările blocate/acoperite”, a mai spus instituția.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (21)

Dori.l   •   27.11.2023, 08:58

Cum puteau oare sa mearga acasa la copii si sa puna linistiti capul pe perna????

relutu63   •   03.08.2023, 07:37

Fac afaceri pe spinarea oamenilor bolnavi.

OccidentulnuvreaAfrica   •   02.08.2023, 19:44

Romania cumpara IN ACELASI TIMP, blindate americane....am facut eu calculul....cu aceeasi bani se puteau construi 2 spitale, deci in teorie se puteau renova undeva la 15-20 de azile.CHIAR LIBERTATEA aici a prezentat stirea cu achizitia de blindate, pe mod rapid, apoi a disparut cum a aparut....ipocrizie totala in presa CAND NICI UN ZIAR CARE RECLAMA conditiile din azile nu e in stare sa se revolte ca banii sunt dati pe instrumente ale mortii la comanda NATO, ca probabil sa fim impinsi la razboi cand pica ucraina, probabil sa sustinem Moldova a carei maia sandu e o marioneta si i se vad atzele tocmai in SUA.asta este presa romana.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI