„Obligația noastră de stat este aceea de a le asigura protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până în momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara de origine”, transmite Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) din cadrul Ministerului Familiei, la solicitarea ziarului.
Acestea mai precizează că cei 174 de copii sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor juridică este stabilită în acord cu legislația internă proprie. Așadar, orice demers privind o potențială adopție poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene.
Cei 174 de copii sunt repartizați astfel:
- 3 în Bihor;
- 25 în Brașov;
- 43 în Iași;
- 1 în Maramureș;
- 59 în Prahova;
- 23 în Sibiu;
- 20 în București.
„Peste 400 de copii au fost uciși și alte sute au fost răniți, în timp ce aproximativ 7,8 milioane de copii au fost afectați și privați de copilărie, de timpul petrecut cu prietenii și familia, de o viață liniștită. Aceștia poartă cicatrici invizibile și traume a căror vindecare poate dura o viață întreagă”, notează UNICEF.
Centrele rusești pentru „reeducarea și adopția” copiilor ucraineni
Guvernul rus operează o rețea sistematică de cel puțin 40 de centre de custodie pentru mii de copii ucraineni, o potențială crimă de război, potrivit unui nou raport realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA în cadrul unui program de responsabilizare a Rusiei. Raportul, intitulat „Programul sistematic al Rusiei pentru reeducarea și adopția copiilor ucraineni”, descrie un sistem de centre de detenție care se întinde de pe coasta Mării Negre până în Siberia, precizează radioul public american NPR.org.
Recomandări
Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”
Oficialii ruși nu neagă faptul că un număr de copii ucraineni se află acum în Rusia, dar insistă că taberele fac parte dintr-un vast proiect umanitar pentru orfanii abandonați și traumatizați de război. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu precizează câți copii se află în Rusia sau unde sunt găzduiți.
Refugiații rămași în România
În ianuarie 2023, conform datelor oficiale, 107.241 de refugiați din Ucraina se aflau în continuare în România. Dintre ei, 47.851 sunt copii. Peste trei milioane de ucraineni au trecut însă granița cu România, continuându-și drumul lor spre Vest.
Când au apărut primele restricții electorale (atestate istoric) bazate pe vârstă minimă?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Când a avut loc prima dezbatere prezidențială televizată din istorie?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Ce țară a devenit democratică după ce dictatorul a pierdut un referendum pe care l-a organizat ca să se mențină la putere?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
În ce țara europeană cetățenii aleg nu unul, ci trei președinți în ziua votului?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care este cea mai veche adunare parlamentară încă în funcțiune?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Libertateapentrufemei.ro
Culisele cutremurului din Antena 1. Mihaela Tatu, dată afară chiar de ziua ei: “Ficatul meu nu duce atâta întuneric...”. Mirela Vaida pleacă, și ea, de la “Acces Direct”
Adevarul.ro
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Observatornews.ro
Fuga de sărăcie s-a oprit sub roţile unui camion: mamă moartă, copilă în stare gravă după o spargere eşuată, în Caraş-Severin
HOROSCOP
Horoscop 7 aprilie 2025. Fecioarele se vor simți mult mai bine decât zilele trecute, apoi, vor găsi motive pentru a păstra această stare