„Obligația noastră de stat este aceea de a le asigura protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până în momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara de origine”, transmite Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) din cadrul Ministerului Familiei, la solicitarea ziarului.
Acestea mai precizează că cei 174 de copii sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor juridică este stabilită în acord cu legislația internă proprie. Așadar, orice demers privind o potențială adopție poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene.
Cei 174 de copii sunt repartizați astfel:
- 3 în Bihor;
- 25 în Brașov;
- 43 în Iași;
- 1 în Maramureș;
- 59 în Prahova;
- 23 în Sibiu;
- 20 în București.
„Peste 400 de copii au fost uciși și alte sute au fost răniți, în timp ce aproximativ 7,8 milioane de copii au fost afectați și privați de copilărie, de timpul petrecut cu prietenii și familia, de o viață liniștită. Aceștia poartă cicatrici invizibile și traume a căror vindecare poate dura o viață întreagă”, notează UNICEF.
Centrele rusești pentru „reeducarea și adopția” copiilor ucraineni
Guvernul rus operează o rețea sistematică de cel puțin 40 de centre de custodie pentru mii de copii ucraineni, o potențială crimă de război, potrivit unui nou raport realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA în cadrul unui program de responsabilizare a Rusiei. Raportul, intitulat „Programul sistematic al Rusiei pentru reeducarea și adopția copiilor ucraineni”, descrie un sistem de centre de detenție care se întinde de pe coasta Mării Negre până în Siberia, precizează radioul public american NPR.org.
Oficialii ruși nu neagă faptul că un număr de copii ucraineni se află acum în Rusia, dar insistă că taberele fac parte dintr-un vast proiect umanitar pentru orfanii abandonați și traumatizați de război. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu precizează câți copii se află în Rusia sau unde sunt găzduiți.
Refugiații rămași în România
În ianuarie 2023, conform datelor oficiale, 107.241 de refugiați din Ucraina se aflau în continuare în România. Dintre ei, 47.851 sunt copii. Peste trei milioane de ucraineni au trecut însă granița cu România, continuându-și drumul lor spre Vest.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro