De anul viitor, banii de la stat nu vor mai ajunge la toţi copiii. “Vom da alocaţii în funcţie de veniturile părinţilor”, a anunţat ieri tranşant ministrul Mihai Şeitan. Sistemul de acordare a acestora va fi reanalizat, astfel încât statul să dea alocaţii doar sub un anumit plafon al venitului familial. “Nu e corect ca o familie care câştigă 20.000 euro, de exemplu, să primească aceeaşi alocaţie de la stat.
Bani doar pentru amărâţi
Nu vor mai primi toţi copiii ajutorul social de 42 lei, ci doar de la un anumit plafon în jos”, a explicat Şeitan. Afirmaţia ministrului a fost completată de secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, care a precizat că în acest moment se lucrează la un act normativ pentru reglementarea acestor alocaţii. “S-ar putea ca din 2011 aceşti copii care provin din familii înstărite să nu mai primească alocaţii de la stat. Deocamdată se lucrează la acest proiect şi nu a fost stabilit un plafon”, a spus Nedelcu.
Autorităţile vor să comaseze drepturile minorilor
La ora actuală, copiii cu vârste între doi şi 18 ani primesc alocaţie de 42 de lei pe lună, iar bebeluşii până la doi ani au câte 200 de lei. În plus, pentru situaţii speciale, cum sunt cazurile de familii cu un singur părinte sau cele foarte sărace, se acordă şi alocaţii monoparentale sau complementare. De la anul însă, conform actului normativ pregătit de Ministerul Muncii, toate aceste ajutoare sociale vor fi contopite într-o singură alocaţie, care va fi acordată doar familiilor sărace. Ministrul afirmă că banii de la stat pentru copii vor fi mai mulţi cu cât veniturile părinţilor sunt mai mici.
«Decizia este neconstituţională»
Senatorul Iulian Urban (foto) declară că este contrariat de măsura pe care ministrul Şeitan vrea să o ia şi care este ilegală. Art. 49, aliniatul 2 din Constituţia României consacră faptul că alocaţiile sunt un drept al copilului, neavând legătură cu veniturile familiilor din care provin. “Nu e posibil să se încurajeze nemunca, să fie sancţionaţi copiii celor care lucrează şi care bagă bani în buzunarul statului prin impozitele pe care le plătesc”, a afirmat Urban.
Scăpăm de criză abia peste trei ani
Criza financiară ne-a transformat într-un popor de pesimişti. Potrivit unui sondaj CURS, realizat la solicitarea Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, mai mult de jumătate dintre români, adică 54%, se aşteaptă ca ţara noastră să iasă din criza economică abia peste trei ani sau chiar mai mult. De altfel, 77% din cei chestionaţi apreciază că lucrurile merg într-o direcţie greşită şi doar 18% cred că se îndreaptă pe calea cea bună. Totodată, situaţia financiară este mai proastă, în prezent, pentru 45% din români, comparativ cu ianuarie 2009. Sondajul a fost realizat în perioada 4-14 februarie, pe un eşantion de 3.000 de persoane.
Ce zic părinţii celebri?
Bahmu nu a luat bani pentru Maximus
Adriana Bahmuţeanu: “Eu nu am luat niciodată banii, mi se pare că este prea mare birocraţia, dar asta nu înseamnă că sunt de acord să se renunţe la alocaţie. Cu acei 42 de lei un părinte nu ia mare lucru, dar ar putea să cumpere un medicament, un lapte praf. Probabil că va scădea şi natalitatea şi vom vedea din ce în ce mai mulţi copii abandonaţi pe străzi”.
«E un drept al micuţului»
Iulia Albu: “Mi se pare o mare prostie dacă se va ajunge aici. Problema este dacă statul ia aceşti bani, ce se va face cu ei, unde vor ajunge? Mie nu mi-au dat de patru luni nici măcar indemnizaţia de mamă, că am născut. Alocaţia este un drept al micuţului, nu al părintelui, iar guvernanţii care sunt plătiţi din banii noştri să ne scoată din criză nu ar trebui să recurgă la asemenea soluţii… “
Conservatorii vor mai mulţi copii
Un grup de parlamentari ai PSD+PC a depus la Senat un proiect legislativ pentru stimularea natalităţii, prin care sunt scutiţi de la plata impozitului pe veniturile din salarii părinţii naturali a cel puţin trei copii. “Pentru a beneficia de aceste facilităţi, părinţii trebuie să fie cetăţeni români, domiciliaţi în România, să aibă cel puţin trei copii în întreţinere şi să nu aibă cazier judiciar”, a declarat deputatul conservator Bogdan Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!