Potrivit medicului militar, dintre toți românii vaccinați anti-COVID cu schema completă, 2,2% s-au infectat, iar 0,1% au murit.
Valeriu Gheorghiță spune că în cazul persoanelor imunizate contează foarte mult momentul în care se produce infectarea, adică timpul trecut de la momentul vaccinării și până când persoana respectivă a fost testată pozitiv.
”Este o perioadă medie între cinci luni și jumătate și șase luni”, a explicat Gheorghiță, precizând că ”nu există diferențe semnificative statistic între persoanele vaccinate cu vaccinul de la Pfizer, Moderna sau de la Johnson & Johnson, cele mai folosite în România”.
”Pentru vaccinul de la compania Pfizer, din cele 140.000 de persoane care au fost depistate pozitiv, dar raportându-ne la totalul persoanelor vaccinate complet cu Pfizer, au fost cumulate, de la începutul anului și până la sfârșit de octombrie aproximativ 90.000 de persoane, ceea ce înseamnă o rată de testare pozitivă de 24 de cazuri cumulat la 1.000 de persoane vaccinate complet”, a precizat Gheorghiță.
În cazul vaccinului Moderna, a fost înregistrată o rată de 18 infectări dintr-o mie de persoane vaccinate, iar pentru vaccinul de la Johnson & Johnson, rata este de 12 cazuri testate pozitiv la 1.000 de persoane vaccinate.
De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 7.321.195 de persoane, iar 6.568.540 au primit schema completă. De asemenea, 1.037.203 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia.