Libertatea a scris la începutul anului că în raportul anual pe 2022 al lui Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, au fost adresate mulțumiri și României, alături de alte 10 state, pentru că îngrijește soldați ucraineni. Publicația noastră a încercat să afle de la Ministerul Sănătății și de la cel al Apărării Naționale câți dintre cei 1.000 de soldați ucraineni, cifră înaintată de Valeri Zalujnîi, au fost îngrijiți în România și ce fel de sprijin medical au primit.
Iar dintr-un răspuns oferit de Ministerul Apărării redacției noastre, contribuția României la îngrijirea soldaților ucraineni a fost de 1 la mie. Mai exact, un singur soldat din cei 1.000 tratați în țările vecine și partenere ale Ucrainei a fost adus la spitalele din țara noastră.
„În luna mai a anului 2022, un militar ucrainean a fost tratat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila din București. Sprijinul a fost acordat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 15 din 27 februarie 2022, privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Totodată, transferul pacienților din Ucraina către țările membre UE a fost realizat prin intermediul platformei Early Warning and Response System (EWRS) – mecanism creat de Comisia Europeană”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
Doi pacienți, unul dintre ei era militar
Instituția nu oferă informații suplimentare despre militarul respectiv în răspunsul pentru Libertatea, dar conform unui comunicat al ministerului, o aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat pe 11 mai 2022 de pe Aeroportul Otopeni către Rzeszów-Jasionka (Polonia).
„Astfel, doi pacienți ucraineni, în vârstă de 29 și, respectiv, 41 de ani, au fost preluați de pe Aeroportul Internațional Rzeszów-Jasionka (din sud-estul Poloniei, n.red.) și aduși la București, unde vor fi internați, pentru tratamente de recuperare medicală, în două unități spitalicești din Capitală – Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”, se precizează în comunicatul remis presei.
Solicitarea de transport aerian a fost făcută de Departamentul pentru Situații de Urgență, în urma unei cereri formulate de Ambasada Ucrainei în România.
Explicația unui manager de spital militar
Un manager al unui spital militar din România a explicat pentru Libertatea că ajutorul de urgență pentru militarii răniți pe front se acordă în primele 60 de minute de la apariția traumelor, pentru ca viața lor să poată fi salvată.
„Nu poate fi vorba ca România să ajute în cazuri de urgență, urgența se rezolvă pe front, în primele 60 de minute, nu este timp pentru transfer. Dacă este să ajungă astfel de militari în România, vor veni pentru tratament de recuperare, pentru protezare, eventual pentru tratament într-o bază de recuperare apropiată de familia lor, dacă aceștia sunt refugiați pe teritoriul țării noastre”, a declarat managerul pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro