Amenințarea la adresa vieții celor mai vulnerabili dintre români continuă. Au trecut peste cinci luni de când presa scria despre tragedia de la azilul privat din Galați, unde 41 de pacienți au murit în urma infecției cu noul coronavirus și unele dintre cele mai multe focare de Covid-19 din România se înregistrează în continuare în aceste centre.
Între 21 septembrie și 4 octombrie, au fost identificate 49 de focare în căminele de bătrâni și centrele rezidențiale pentru copii sau adulți cu dizabilități, unde au fost confirmate 1.200 de cazuri, conform raportului săptămânal de supraveghere al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) publicat marți, 6 octombrie.
În raport, pe locul doi sunt spitalele, cu un număr de 46 de focare și cu 494 de cazuri confirmate, pe locul 3 fiind unitățile de producție, cu 45 de focare și 401 cazuri confirmate.
Răspândirea pandemiei în sistemul rezidențial de protecție din România
Aproape 5.000 de persoane din căminele pentru bătrâni și centrele pentru copii sau adulți cu dizabilități din România au fost confirmate pozitiv până pe 25 septembrie. Numărul total de persoane din aceste centre este de aproximativ 55.000. Prin urmare, rata de infectare în rândul beneficiarilor a ajuns la 8,6%, de la începutul pandemiei.
Din numărul total de persoane confirmate pozitiv, 1.017 rezidenți sunt încă infectați, iar 3.398 s-au vindecat, arată ultimul raport publicat de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA) pe 25 septembrie. Datele nu sunt prezentate defalcat, pe categorii.
Numărul de morți din centrele de bătrâni și copii și adulți cu dizabilități, până la 25 septembrie, este de 325.
Numărul este mai mic decât totalul înregistrat în alte țări, precum Croația, unde 304 de oameni infectați cu virusul au murit de la începutul pandemiei.
Slovenia și Lituania au avut 159 și 99 de decese din cauza COVID, adică ambele țări au avut la un loc mai puține decât România. În Suedia, însă, un raport de la finalul lunii aprilie arată că jumătate din cele 3.700 de decese au avut loc în centrele de bătrâni.
În România, cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19 din azilele de bătrâni și centrele rezidențiale pentru copii/adulți cu dizabilități s-au înregistrat în județul Galați, de la începutul pandemiei, conform ANDPDCA.
41 de vârstnici de la căminul privat Sf. Ilie și 26 de bătrâni de la căminul de stat Sf. Spiridon au murit în urma infecției cu noul coronavirus. În total, 67 de pacienți.
O femeie de 96 de ani care stătea la căminul Sf. Spiridon s-a aruncat de la fereastra camerei sale, de la etajul 4, la finalul lui iunie. Aceasta nu fusese confirmată pozitiv.
În Suceava, cele mai multe cazuri confirmate. Peste 500 îmbolnăviri și 20 decese
Suceava este pe locul 1 când vine vorba de numărul total de îmbolnăviri cu Covid-19 în rândul beneficiarilor din căminele de bătrâni și centrele pentru copii și adulți cu dizabilități de la începutul pandemiei, arată datele ANDPDCA.
Dintr-un număr total de 506 cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, 7 persoane sunt încă infectate, 479 s-au vindecat, iar 20 au murit.
Care sunt focarele active în prezent?
În județul Bacău se înregistrează în prezent cel mai mare număr de persoane infectate în căminele de vârstnici și de asistați, cu 129 cazuri active. 98 de oameni sunt din centre DGASPC, 6 din centre pentru vârstnici ale primăriilor și 25 din centre private pentru vârstnici, conform ANDPDCA.
În Iași sunt 99 de cazuri, dintre care 36 provin din centre DGASPC, 29 din centre pentru vârstnici ale primăriilor și 34 din centre private pentru vârstnici.
Pe locul 3 e județul Vâlcea, cu 93 de cazuri active. 83 sunt din centre DGASPC și 10 provin din centre private pentru vârstnici.
Urmează județul Cluj, cu 76 de cazuri, 11 din centre DGASPC și 65 din centre private pentru vârstnici.