În jur de 150.000 de oameni au părăsit Rusia de la invazia Ucrainei în 24 februarie și până la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie, spune Yulia Florinskaya, cercetătoare la Institutul RANEPA pentru Analiză și Prognoză Socială din Rusia, într-un interviu pentru publicația Meduza.
În primele două săptămâni ale războiului au plecat din Rusia în jur de 100.000 de persoane, estimează cercetătoarea.
Cercul țărilor în care oamenii au plecat este mic, din cauza restricțiilor de călătorie pentru ruși.
- În prima săptămână a războiului, 25.000 – 30.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia. Corespondenții Libertatea în Georgia au vorbit în martie cu jurnaliști, activiști și oameni de afaceri ruși care s-au refugiat în capitala Tbilisi.
- 30.000-50.000 de persoane au plecat din Rusia în Armenia de la începutul lui februarie până la începutul lui aprilie.
- Alte câteva mii de persoane au emigrat din Rusia în Israel în primele două luni ale războiului.
Alte estimări ale celor care au plecat din Rusia de la începerea războiului indică cifre mult mai mari, de ordinul sutelor de mii sau chiar al milioanelor. Cercetătoarea Yulia Florinskaya crede însă că modul în care sunt făcute aceste estimări e „îndoielnic”.
Dă exemplul unui astfel de sondaj care presupune că, dacă 25.000 de oameni au plecat în Georgia în prima săptămână, același număr a plecat și în a doua săptămână a războiului, ceea ce e eronat, conform lui Florinskaya. Realitatea nu poate fi măsurată doar așa.
„Emigrare forțată”
Exodul în masă al oamenilor din Rusia de acum poate fi considerat „o emigrare forțată”, crede cercetătoarea.
Poate unii dintre ei își doreau să emigreze, dar cândva în viitor, într-un context mai calm. „Acum au fost nevoiți să fugă, pentru că le era frică că țara se va închide, că se va anunța o mobilizare generală.”
Mulți dintre cei care au plecat acum nu se vor întoarce din motive politice, spune Yulia Florinskaya. Nu vor să trăiască într-o societate care nu e liberă și le e frică că ar putea fi urmăriți penal.
Dacă înainte de pandemia de Covid-19, în jur 100.000-120.000 de oameni părăseau Rusia în fiecare an, cifrele ar putea ajunge la 250.000-300.000 pe an, estimează cercetătoarea.
S-ar putea ajunge la un val de migrație similar cu cel din anii 90
În anii ‘90, Rusia s-a confruntat cu un val masiv de migrație. Cifrele din prezent ar putea semăna cu cele din anii ‘90, dacă se continuă trendul din prima lună de război.
„În ceea ce privește numărul (celor care au plecat), da, este mult pentru o lună. (Nivelul de emigrare din Rusia din anii 1990) nu a fost încă atins, dar dacă anul va continua așa cum a început, s-ar putea să se ajungă acolo”, spune Yulia Florinskaya.
Cercetătoarea nu este însă convinsă că valul de plecări va continua la aceeași viteză de până acum.
Nu este suficient ca oamenii să își dorească sau să fie forțați să plece. Depinde și de condițiile țărilor gazdă, iar situația pare să fi devenit „foarte complicată pentru toată lumea”, adaugă aceasta. „Avioanele nu zboară, vizele pentru multe țări sunt foarte greu de obținut”.
Zeci de mii de IT-iști din Rusia au emigrat în Armenia
„Datorită afluxului de cetățeni ruși în Armenia, reprezentând în mare parte segmentul IT, Erevan poate deveni un hub tehnologic regional”, a spus ministrul armean al Economiei, Vahan Kerobyan, într-un interviu de la mijlocul lui martie.
Peste 100 de afaceri din diferite orașe ale Federației Ruse, care sunt implicate în principal în sectorul IT, au fost relocate în Armenia, conform ministrului armean.
A existat o creștere bruscă a prețurilor de închiriere în domeniul imobiliar ca urmare a acestui aflux de imigranți.
Cei mai mulți dintre rușii care au plecat au studii superioare
Fluxul de emigranți calificați, adică de persoane cu studii superioare, va fi anul acesta mai mare decât în anii precedenți, spune Florinskaya.
Oamenii cu studii superioare reprezentau deja 40-50% dintre cei care părăseau țara. În cadrul acestui val de plecări, proporția lor va crește și mai mult, pe la 80-90%, estimează cercetătoarea.
Au plecat jurnaliști, specialiști în IT, oameni de știință, doctori.
Doctorii care au plecat din Moscova vor fi înlocuiți de doctorii din provincii. Angajații din marile companii din capitală vor fi înlocuiți, de asemenea, de angajați din alte regiuni.
„Cine va rămâne în regiuni, nu știu. Chiar și acum 10 ani, se spunea că Moscova este un punct de tranzit între provincie și Londra. Este o glumă, bineînțeles, dar așa a funcționat întotdeauna emigrația: oamenii au venit mai întâi la Moscova, apoi de acolo au plecat mai departe în țări străine”, precizează Florinskaya.
3,9 milioane de oameni au ieșit din Rusia în primul trimestru al anului
3,9 milioane de oameni au ieșit din Rusia în primul trimestru al anului 2022, arată datele publicate de către serviciul de statistică din Rusia.
„Aceste date nu arată nimic. Ele indică pur și simplu plecarea din țară (fără date despre numărul de persoane care au intrat în Rusia înapoi) și includ vacanțele de Anul Nou”, precizează Yulia Florinskaya.
În 2019, 8,4 milioane de oameni au ieșit din țară. În 2020, 7,6 milioane. Doar în 2021, la apogeul pandemiei de Covid-19, au fost mai puține ieșiri, și anume 2,7 milioane, adaugă cercetătoarea. Numărul se datorează și restricțiilor de călătorie impuse de pandemia de Covid, precum și de vaccinurile acceptate în țările europene sau alte țării de destinație pentru cetățenii ruși. Aceștia au avut acces la vaccinul rusesc împotriva Covid (Sputnik V) nerecunoscut în Europa sau SUA.
Câți ruși trăiesc în afara țării?
La nivel mondial, sunt 11 milioane de ruși care trăiesc în afara țării, conform datelor ONU. Este a treia cea mai mare diasporă a lumii, după India și Mexic.
Într-o intervenție pentru publicația Meduza, Mihail Denisenko, directorul Institutului HSE de Demografie din Rusia, spune că cifra de 11 milioane este „periculoasă” și creează iluzia că mulți oameni au emigrat recent. Denisenko a discutat cu publicația rusă independentă înainte de invazia în Ucraina.
În realitate, spune cercetătorul, această cifră include oamenii care au părăsit Rusia în timpul perioadei sovietice.
Sociologul vine cu o cifră despre migrația recentă.
Conform estimărilor Institutului condus de către el, de la sfârșitul anilor 1980 până în 2017 inclusiv, există aproximativ trei milioane de oameni care s-au născut în Rusia, dar care trăiesc în afara țării.