“Legea este pocită! Uitaţi-vă ce nenorociri se întâmplă!”, a concluzionat miercuri, cu lacrimi în ochi, primarul general Sorin Oprescu, făcând referire la copilaşul ucis de câini în Bucureşti.
Câţi oameni trebuie să mai moară ca să vă faceţi treaba?Câţi oameni trebuie să mai moară ca să vă faceţi treaba?De ce dă vina primarul pe lege când aceasta e cât se poate de clară? Actul normativ de bază care reglementează problema câinilor fără stăpân este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 155/2001 şi care spune, la punctele 4 şi 7, că autorităţile locale AU OBLIGAŢIA să captureze câinii fără stăpân, să îi ţină 7 zile în adăposturile proprii, pentru a fi revendicaţi sau adoptaţi, după care AU OBLIGAŢIA să îi eutanasieze.
Această ordonanţă a fost modificată prin Legea 277/2002, în care timpul de internare în adăpost a fost ridicat la 14 zile – şi a fost modificată din nou prin Legea 391/2006, prin care timpul de internare a fost scăzut din nou la 7 zile.
După un an, a fost înaintat în Parlament proiectul Legii 771/ 2007, care să modifice din nou ordonanţa. Acest proiect a fost atacat de Curtea Constituţională, pe motiv că e neconstituţional, şi a fost retrimis în comisiile parlamentare spre dezbatere. Dezbaterea continuă până în ziua de azi.
Ca atare, ordonanţa care prevede eutanasierea este în vigoare, adică nu a fost abrogată niciodată – la acest lucru s-a referit Crin Antonescu. De altfel, Libertatea a subliniat încă din ediţia de ieri acest aspect al legislaţiei privind câinii comunitari.
Acuzaţii: ucidere din culpă şi neglijenţă
Ca atare, faptul că avem acum 65.000 de câini pe străzile Capitalei şi trei decedaţi sfâşiaţi de maidanezi – un japonez de 68 de ani a fost omorât lângă Guvern, o femeie de 49 de ani a fost sfâşiată în curtea ADP sector 5, iar Ionuţ a fost omorât în timp ce era la joacă – este rezultatul neaplicării legii de către municipalitate.
Procurorii Parchetului General au preluat dosarul privind groaznica moarte a micuţului Ionuţ Anghel şi încearcă să identifice posibili vinovaţi pentru tragedie. Cei care vor fi descoperiţi că nu şi-au făcut treaba vor răspunde pentru ucidere din culpă.
“Pentru infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută la articolul 178 din Codul Penal, limitele de pedeapsă stabilite de lege sunt între 2 ani şi 7 ani de închisoare”, a explicat, pentru Libertatea, avocata Ionela Vasile (foto).
Până ce autorităţile vor da verdictul, trei persoane sunt cel puţin moral vinovate de tragedia familiei Anghel: primarul Sorin Oprescu, directorul ASPA Bogdan Treeroiu şi preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Ramiro Angelescu.
 

Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”! 

Urmărește-ne pe Google News