“Legea este pocită! Uitaţi-vă ce nenorociri se întâmplă!”, a concluzionat miercuri, cu lacrimi în ochi, primarul general Sorin Oprescu, făcând referire la copilaşul ucis de câini în Bucureşti.
De ce dă vina primarul pe lege când aceasta e cât se poate de clară? Actul normativ de bază care reglementează problema câinilor fără stăpân este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 155/2001 şi care spune, la punctele 4 şi 7, că autorităţile locale AU OBLIGAŢIA să captureze câinii fără stăpân, să îi ţină 7 zile în adăposturile proprii, pentru a fi revendicaţi sau adoptaţi, după care AU OBLIGAŢIA să îi eutanasieze.
Această ordonanţă a fost modificată prin Legea 277/2002, în care timpul de internare în adăpost a fost ridicat la 14 zile – şi a fost modificată din nou prin Legea 391/2006, prin care timpul de internare a fost scăzut din nou la 7 zile.
După un an, a fost înaintat în Parlament proiectul Legii 771/ 2007, care să modifice din nou ordonanţa. Acest proiect a fost atacat de Curtea Constituţională, pe motiv că e neconstituţional, şi a fost retrimis în comisiile parlamentare spre dezbatere. Dezbaterea continuă până în ziua de azi.
Ca atare, ordonanţa care prevede eutanasierea este în vigoare, adică nu a fost abrogată niciodată – la acest lucru s-a referit Crin Antonescu. De altfel, Libertatea a subliniat încă din ediţia de ieri acest aspect al legislaţiei privind câinii comunitari.
Acuzaţii: ucidere din culpă şi neglijenţă
Ca atare, faptul că avem acum 65.000 de câini pe străzile Capitalei şi trei decedaţi sfâşiaţi de maidanezi – un japonez de 68 de ani a fost omorât lângă Guvern, o femeie de 49 de ani a fost sfâşiată în curtea ADP sector 5, iar Ionuţ a fost omorât în timp ce era la joacă – este rezultatul neaplicării legii de către municipalitate.
Procurorii Parchetului General au preluat dosarul privind groaznica moarte a micuţului Ionuţ Anghel şi încearcă să identifice posibili vinovaţi pentru tragedie. Cei care vor fi descoperiţi că nu şi-au făcut treaba vor răspunde pentru ucidere din culpă.
“Pentru infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută la articolul 178 din Codul Penal, limitele de pedeapsă stabilite de lege sunt între 2 ani şi 7 ani de închisoare”, a explicat, pentru Libertatea, avocata Ionela Vasile (foto).
Până ce autorităţile vor da verdictul, trei persoane sunt cel puţin moral vinovate de tragedia familiei Anghel: primarul Sorin Oprescu, directorul ASPA Bogdan Treeroiu şi preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Ramiro Angelescu.
 

Urmărește-ne pe Google News