„Mi-am depus dosarul, dar cică n-au alocat banii… Pe noi ne-au alergat de la bancă cu actele, să depunem dosarul până pe 28 decembrie. Apoi, pauză… Că nu sunt bani”, a declarat, pentru Libertatea, unul dintre tinerii care au aplicat pentru credit Family Start. Acesta avea nevoie de bani ca să plătească avansul pentru un credit la casă. Doar că planurile lui au eșuat și acum e nevoit să aștepte redeschiderea programului pe anul ăsta.
În afară de acoperirea cheltuielilor cu un credit imobiliar, familiile mai pot aplica la program dacă vor bani pentru organizarea nunților, educația copiilor, o mașină mai mare sau pentru chirie. La programul de împrumuturi pentru studenți, Student Invest, sunt considerate cheltuieli eligibile cele pentru taxele de studii sau cazare.
Statul voia să dea mii de împrumuturi în două luni, a dat doar câteva sute
Statul avea însă planuri mult mai mari: prin ordonanța de aprobare a programelor, plafoanele stabilite erau de 250 de milioane de lei pentru fiecare din cele două, în vreme ce tinerii reclamă întârzieri.
„Până la finalul anului 2022 au fost aprobate circa 150 de garanții aferente programului Family Start. Valoarea totală este de aproape 10 de milioane de lei”, se arată în răspunsul instituției. Adică au fost solicitate doar 6% din totalul de beneficiari la care se gândise ministerul.
În ceea ce privește Student Invest, au fost aprobate circa 500 de garanții cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de lei, a mai specificat ministerul. Aici, doar 2,4% din numărul de beneficiari estimat de autorități a fost acoperit anul trecut.
Ministerul Familiei a lansat programele Family Start și Student Invest, destinate tinerilor, în luna noiembrie. În data de 23 decembrie, Ministerul Familiei anunța că băncile participante au primit solicitări de la aproape 300 de studenți și 100 de familii și că au fost accesate credite în valoare de peste 18 milioane de lei.
Cifrele sunt departe de ambițiile inițiale ale Guvernului. „În anul 2022, am estimat un număr maximal de 8.333 de beneficiari în programul Student Invest și de 6.250 pentru programul Family Start, date înscrise în documentele de fundamentare ale ordonanței de urgență”, arată Ministerul Familiei.
Fiecare dintre cele două programe a avut în 2022 un buget de 250 de milioane de lei.
Ce se decontează
Prin programul Family Start, tinerii pot obține un credit în valoare de maximum 75.000 de lei pentru:
- cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă
- educația copiilor sau taxe de studii ori activități extrașcolare pentru copii
- achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri
- plata chiriei.
Dobânda este subvenționată de stat în proporție de 75%.
Prin programul Student Invest, tinerii pot obține un credit de până la 50.000 de lei, cu dobânda plătită integral de Ministerul Familiei. Banii pot fi folosiți pentru taxe de studii, plata locurilor de cazare în cămine sau publicarea de studii sau cărți.
Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani.
Planuri mari pentru 2023
Ministerul spune că plafoanele au rămas neschimbate și pentru anul 2023. Astfel că și în acest an, bugetele sunt tot de 250 de milioane de lei pe fiecare din cele două. Înscrierile nu se pot face însă momentan, deoarece autoritățile vor să schimbe regulile.
Plafoanele vor fi alocate după adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative care stabilesc noile condiții ale programelor, a specificat ministerul condus de Gabriela Firea, fără a da însă o dată exactă.
Instituția precizează că lucrează împreună cu Fondul Român de Contragarantare la modificarea programelor.
„Aceste modificări vizează în special valoarea maximă a creditelor, care va fi cel mai probabil crescută, nivelul maxim al veniturilor persoanelor care doresc să acceseze programul Family Start, dar și adăugarea de noi cheltuieli eligibile”, a mai transmis Ministerul Familiei.