La finalul primului semestru din acest an erau 78.306 persoane care au depozite mai mari de 100.000 de euro, iar valoarea cumulată era de 83,7 miliarde de lei, adică aproximativ 17 miliarde de euro. Mai precis, numărul persoanelor fizice care au depozite mai mari de 100.000 de euro în bănci a urcat cu peste 10.000 în ultimul an.

Această creștere are loc în ciuda unui context economic și geopolitic tensionat, marcat de războiul de la graniță din Ucraina, o scădere lentă a inflației și dobânzi relativ scăzute la depozite. Cei mai mulți deponenți pun însă pe primul loc siguranța și accesul rapid la economii, apoi câștigul din dobânzi.

Oamenii își păstrează economiile în bănci, deși dobânzile au scăzut în ultimele luni, proporțional cu scăderea ratei inflației. În 2023, dobânzile la depozitele în lei erau de peste 6%. În acest an, pe măsură ce inflația a coborât sub 7%, dobânzile la depozitele în lei au scăzut și ele și acum se situează în jurul a 5%.

Cele mai mari bănci din România în 2023 au fost Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD, ING Bank, potrivit Raportului anual publicat de BNR.

Top 10 bănci din România în 2023, potrivit BNR. Foto: Ziarul Financiar.

Depozitele bancare sunt garantate până la 100.000 de euro în caz de faliment al unei bănci.

Urmărește-ne pe Google News