Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat sâmbătă, 28 septembrie, că situaţia de securitate din Orientul Mijlociu e instabilă şi este foarte importantă evitarea unui război care să afecteze întreaga regiune, în contextul în care liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis de un raid aerian lansat de Israel în Beirut.

„Suntem în contact permanent cu colegii noştri de la ambasada din Beirut. Ambasada noastră a fost consolidată cu o serie de colegi din Capitală. Suntem în permanentă coordonare cu colegii de la misiunile din celelalte state europene, deci e un efort de echipă. Suntem în contact cu cetăţenii români care se află acolo”, a spus Luminiţa Odobescu.

Ea a precizat că România oferă ajutor umanitar în Gaza şi a manifestat intenţia de a prelua copii din acest loc, care să fie trataţi în spitalele din România.

Israelul a anunțat vineri, 27 septembrie, că armata sa l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, dar atacurile continuă asupra Libanului continuă pentru eliminarea celorlalți lideri. Hassan Nasrallah a condus gruparea Hezbollah încă din 1992. El a fost văzut atât ca un lider al rezistenței Libanului contra Israelului, cât și ca o figură controversată, fiind acuzat de de terorism și activități ilegale.

Între Israel și gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran și aliată cu Hamas, au loc aproape zilnic schimburi de focuri, de la începtul războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News