80.000 de ucraineni au rămas în România, de la începutul războiul, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la solicitarea ziarului Libertatea. Din 24 februarie, dată la care Rusia a invadat Ucraina, în România au intrat 704.168 de cetățeni ucraineni, conform datelor de la Poliția de Frontieră.
Pe teritoriul României în acest moment sunt aproximativ 80.000 de cetățeni ucraineni. În prezent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) are 15 tabere mobile amenajate ca centre de tranzit pentru refugiați, cu o capacitate de 3.840 locuri de cazare, din care 76 sunt ocupate.
Sub coordonarea autorităților publice locale sau de către societatea civilă au fost operaționalizate 1.238 centre de refugiați pe teritoriul național cu o capacitate totală de cazare de aproape 50.000 de locuri, din care sunt ocupate aproximativ 10.000, mai arată sursa citată.
Azil în România: 212 refugiați stau în centrele IGI
Libertatea a arătat că, în acest moment, sub 1% dintre ucrainenii care au intrat în România au depus cerere de azil. Astfel că, din cei 4.306 solicitanți de azil, doar 212 se află în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) la acest moment.
MAI transmite că: „potrivit estimărilor noastre, putem asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni”. În această estimare sunt incluse atât centrele din administrarea statului, cât și operatorii economici și persoanele fizice care oferă cazare pentru refugiați.
Conform OUG nr.15 din 27 februarie 2022, respectiv OUG 28/2022, privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor ucraineni, decontarea cheltuielilor cu cazarea și hrana refugiaților se face astfel:
- 100 lei/zi/persoană sau 230 lei/zi/cameră – pentru operatorii economici;
- 50 lei/zi/persoană – pentru persoanele fizice care găzduiesc refugiați ucraineni. Mecanismul de decontare a cheltuielilor poate fi accesat aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro