Cererea de revocarea din funcţie a Catincăi Nistor a fost avizată cu 19 voturi pentru și niciun vot împotrivă. Decizia finală aparține Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe (MAE), dar, potrivit surselor Libertatea, va fi doar o formalitate, cum, de altfel, a confirmat și președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, în timpul ședinței. „Am luat decizia de a înainta propunerea de revocare și am constatat că și Ministerul Culturii, și Ministerul Afacerilor Externe au susținut acest demers, prin urmare, apreciez că inițiativa mea nu este una greșită”, a spus Jicman.

În fața comisiilor din Senat, Nistor a acuzat „o campanie virulentă și agresivă” împotriva sa „fără o bază reală”.

„Am plecat la Londra cu inima deschisă, cu credința că pregătirea, tinerețea și deschiderea mea sunt oportune și cu determinarea de a pune toate aceste calități în serviciul țării mele. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi putea face auzită vocea după mai bine de un an de campanie virulentă și agresivă împotriva mea fără o bază reală. În fapt, și după opt luni în care, după cum bine știți, natura contractului de muncă nu mi-a permis să fac declarații și să mă pot apăra”, a spus Nistor în Parlament.

Ce a spus Catinca Nistor în legătură cu apartamentul închiriat

Despre actrița Catinca Maria Nistor Libertatea a scris în noiembrie 2022 că a refuzat o locuință gratuită în incinta sediului ICR Londra și a închiriat, în schimb, un apartament într-un cartier de lux din capitala britanică, pentru care statul român plătește lunar 6.500 de lire sterline.

În fața comisiilor, Nistor a susținut că „nu există obligația legală de a locui în sediul reprezentanței”, iar „jumătate din spațiul destinat șefului ICR era folosit pe post de birouri consulare” când a ajuns la Londra.

„Precizez că procedura s-a desfășurat în centrala MAE, cu subsemnata în calitate de executant și nu de decident. În același sens, subliniez că instrucțiunile primite de la centrala MAE și ICR au fost că nu există obligația legală de a locui în sediul reprezentanței, chiar dacă un astfel de sediu ar fi fost în stare fizică de locuire. Or, după cum este notoriu, sediul ICR din Londra urma să intre în procedură de reparații, iar jumătate din spațiul locativ destinat directorului ICR era folosit pe post de birouri consulare la momentul sosirii mele la misiune”, a spus aceasta.

Prezent la ședință, Andrei Novac, secretar de stat în cadrul MAE și cel care se ocupă de relația instituțională cu ICR, a contrazis-o pe Catinca Nistor, spunând că de închirierea apartamentului s-a ocupat exclusiv ICR Londra, subliniind că Nistor este și ordonator principal de credite, iar MAE doar s-a asigurat ulterior că s-au respectat pașii legali. Totodată, Novac a precizat că șefa de la Londra a fost subiectul mai multor analize ale Corpului de Control al Ministerului de Externe, care a sesizat „mai multe probleme apărute în conduita profesională a domniei sale.”

„Dânsa a menționat că nu s-a discutat niciodată cu ea. A avut loc o întâlnire cu domnia sa chiar luna aceasta, a fost chemată și i-au fost subliniate greșelile pe care le-a făcut. Doamna Nistor a încălcat mai multe lucruri, a plecat în deplasări externe fără a avea certitudinea că cererea de concediu i-a fost aprobată, de exemplu. Sunt o serie de lucruri care țin de disciplina instituțională. De fapt, ultimul avertisment care i-a fost dat în cadrul comisiei a fost că e ultima dată când este avertizată disciplinar și că următorul demers este acela de a solicita președintelui ICR retragerea ei de la post”, a detaliat Novac.

După apariția investigației Libertatea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că va rezilia contractul de închiriere, însă ziarul a arătat ulterior că rezilierea nu se poate face timp de un an, din cauza clauzelor negociate.

Astfel, MAE va trebui să plătească un total de 78.000 de lire sterline pentru apartamentul închiriat de Catinca Maria Nistor. Pe 9 martie, președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, a trimis către Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe o cerere de revocare din funcție a șefei ICR Londra.

Potrivit prevederilor legale, propunerile preşedintelui ICR trebuie avizate de Comisiile de cultură şi de politică externă ale Senatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News