Mandatul actriței Catinca Maria Nistor la șefia ICR Londra s-a încheiat luni, pe 15 mai, conform unor surse concordante din interiorul instituției și al MAE.
Procedura de revocare a fost inițiată în luna martie, odată cu cererea înaintată de directorul ICR, Liviu Sebastian Jicman, către Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe (MAE). La sfârșitul lunii martie, demiterea Catincăi Nistor a fost votată și în Comisiile de cultură și politică externă din Senat, în unanimitate.
Votul din Senat a fost unul consultativ, fiind nevoie ca revocarea să fie semnată de ministrul culturii, Lucian Romașcanu, și cel al MAE, Bogdan Aurescu. Din momentul în care cele două ministere și-au dat acordul, Catinca Nistor a mai avut la dispoziție 30 de zile până să părăsească funcția – perioadă care s-a împlinit pe 15 mai.
„Ordinul a ajuns la Ambasada României în Marea Britanie și doamna Nistor a luat la cunoștință. Dânsa a solicitat să rămână la Londra pe funcția de referent, dar a fost refuzată”, declară pentru Libertatea surse din interiorul ICR.
Nu se știe cine îi va lua locul
Conform procedurilor, pentru funcțiile de director ICR în străinătate, Liviu Jicman trebuie să facă o propunere de numire, iar ministerele Culturii și Afacerilor Externe, precum și Comisiile de cultură și de politică externă din Senat trebuie să o avizeze pozitiv. Pentru aceste funcții, legea nu prevede ocuparea lor prin organizarea unor concursuri.
Până acum nu a fost transmisă nicio propunere către cele două ministere și Senat, spun surse din MAE.
- Libertatea l-a contactat și pe directorul ICR, Liviu Sebastian Jicman, care a transmis că va răspunde la întrebări în scris. Vom publica răspunsurile atunci când le vom primi.
- Contactată telefonic pentru o reacție, Catinca Nistor nu a dorit să comenteze pentru Libertatea.
Un spectacol de 1 Martie, motivul revocării
Cererea de revocare a Catincăi Nistor din fruntea ICR Londra a fost semnată de Liviu Sebastian Jicman pe 9 martie. „Sigur că vom aviza propunerea ICR de revocare, dar, sincer, pentru a nu trece prin toate procedurile care se impun și care ar reprezenta un deficit suplimentar de imagine pentru Institut, aș aștepta cu încredere demisia doamnei Catinca Nistor”, declara atunci ministrul Lucian Romașcanu.
În documentul semnat de directorul ICR se argumentează necesitatea demiterii prin faptul că actrița a cântat, cu ocazia unui eveniment dedicat zilei de 1 Martie, melodia „Mocirița”, moment devenit viral pe internet și aspru criticat de oamenii de cultură.
În cadrul ședinței din Senat, în care s-a votat demiterea Catincăi Nistor, Liviu Jicman a declarat că a făcut „cu celeritate această propunere, după un eveniment desfășurat la sediul ICR Londra, care a fost, aș spune în mod corect, foarte criticat în spațiul public. Un concert în care, fără să existe o aprobare a conducerii ICR, doamna director a avut un moment artistic.”
„Menirea unui director de institut în străinătate este să sprijine actul artistic, artiștii, nu să fie în prim-plan. Cred că în cazul doamnei Nistor, acest moment a avut un impact negativ asupra imaginii ICR Londra, de altfel foarte criticat în spațiul public și anterior”, a mai spus Liviu Jicman.
MAE a fost nemulțumit de activitatea Catincăi Nistor
În cadrul aceleiași ședințe din Senat, Catinca Nistor și-a apărat activitatea în fruntea ICR Londra: „În ceea ce privește exercitarea obligațiilor din contractul individual de muncă încheiat cu MAE, de la începutul contractului și până la această dată nu a existat nicio notificare sau comunicare de orice tip către mine prin care să se invoce neexecutări sau executări incomplete ale obligațiilor din fișa postului”, a declarat în fața celor două comisii din Senat.
Reprezentantul MAE la ședința din Parlament, secretarul de stat Andrei Novac, a contrazis afirmațiile Catincăi Nistor: „A avut loc o întâlnire cu domnia sa chiar luna aceasta, a fost chemată și i-au fost subliniate greșelile pe care le-a făcut. Doamna Nistor a încălcat mai multe lucruri (…) care țin de disciplina instituțională.”
Ultimul avertisment care i-a fost dat în cadrul comisiei a fost că e ultima dată când este avertizată disciplinar și că următorul demers este acela de a solicita președintelui ICR retragerea ei de la post.
Andrei Novac, secretar de stat în MAE:
Lasă moștenire la ICR Londra chiria de 6.500 de lire
Activitatea de director ICR Londra a Catincăi Nistor a fost însă umbrită de dezvăluirea că aceasta a refuzat locuința de stat și a ales să-și închirieze un apartament de lux, pentru care MAE plătea o chirie lunară de 6.500 de lire.
După investigația publicată de Libertatea, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus rezilierea contractului de închiriere. Totuși, acest lucru nu a fost posibil, din cauza prevederilor din contractul încheiat de Catinca Nistor, așa că ministerul este obligat să plătească 78.000 de lire pentru acest apartament.
Conform clauzelor contractuale, contractul de închiriere poate fi terminat la sfârșitul primelor 12 luni de la intrarea în vigoare, fără cheltuieli suplimentare, informa MAE, la solicitarea Libertatea. Contractul se încheie pe 8 septembrie 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
SimplyMe • 18.05.2023, 15:09
Felicitări, Libertatea! Mai bine mai târziu decât niciodată. În timp ce multi romani stabiliți în UK, cu studii sau fără, nu contează, sa îngrămădesc intr-o camera și fac sharing house pentru care plătesc sume exorbitante, plus alte bill-uri, aceasta domnișoara a trăit în puf și miere pe banii statului român. Păi, asta e principialitate? Ignoranța poate fi educată, nebunia poate fi vindecată, însă nu există tratament împotriva prostiei.
eu2023 • 19.05.2023, 06:43
SimplyMe • 18.05.2023, 15:09
Felicitări, Libertatea! Mai bine mai târziu decât niciodată. În timp ce multi romani stabiliți în UK, cu studii sau fără, nu contează, sa îngrămădesc intr-o camera și fac sharing house pentru care plătesc sume exorbitante, plus alte bill-uri, aceasta domnișoara a trăit în puf și miere pe banii statului român. Păi, asta e principialitate? Ignoranța poate fi educată, nebunia poate fi vindecată, însă nu există tratament împotriva prostiei.
Nu cred ca e prostie, d-soara s-a dovedit foarte abila, e vorba de ticalosie si megalomanie, din cauze neelucidate tolerata la nivel de sistem, probabil de alti ticalosi.
seaman651 • 18.05.2023, 13:50
Tot vorbim de reducerea cheltuielilor bugetare si nu suntem in stare sa facem ceva. De ce nu incepem cu ICR? De ce este nevoie de angajati ICR in alte state? Promovarea culturii romane poate fi facuta si de personalul ambasadelor. De pilda de ambasadorul din Austria, care poate sa faca un tur prin toata lumea, ca-n Austria n-a facut nimic.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 18.05.2023, 13:31
Un jurnalist adevarat ne-ar fi spus si cine a pus-o pe aceasta individa acolo. Pila cui a fost ? Sau pretindem ca duduia a fost numita pentru competente dinafara budoarului ?