Chituță susține, într-un comunicat de presă citat miercuri, 12 aprilie, de Turnul Sfatului, că Paștele ar putea fi sărbătorit de toți creștinii după calendarul ortodox, nu neapărat după cel catolic.
„Există în Europa o țară, profund ortodoxă, în care Învierea Domnului se sărbătorește de mai bine de 40 de ani după calendarul neîndreptat de Biserica Catolică locală, și iată că se poate – Grecia”, a transmis Chituță.
Acesta a amintit că Vaticanul a acordat o permisiune specială catolicilor din Grecia pentru a sărbători Paștele odată cu ortodocșii.
„Așadar, se poate de mai bine de 40 de ani ca credincioșii catolici să prăznuiască Învierea Domnului după calendarul ortodox”, a conchis acesta.
În același comunicat, Alexandru Chituță a spus că, dacă s-ar schimba data Paștelui ortodox, s-ar realiza „o ruptură care ar crea diferite tensiuni”.
„Nu se poate ca doar BOR să ia o hotărâre de prăznuire a datei Paștilor, în mod singular în ortodoxie. Adică să schimbe data Învierii Domnului după calendarul îndreptat, s-ar realiza o ruptură care ar crea diferite tensiuni și o anumită izolare a Patriarhiei Române”, a transmis Chituță.
Mai mulți lideri politici și istorici din România au propus ca Paştele să fie celebrat de ortodocși odată cu catolicii şi protestanţii.
Într-o primă reacție, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis luni, 10 aprilie, că propunerea este un „ideal dezirabil”, dar depinde de decizia unui viitor Sinod pan-ortodox.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a comentat și el propunerea, spunând că „Lumina sfântă nu ar mai veni”.