Cătunul din Munții Cernei unde se ajunge cu scara este considerat unul dintre cele mai izolate din România. Satul Ineleț și celelalte 39 de cătune, cele mai multe dintre ele părăsite, aparțin de comuna Cornereva. Cea mai scurtă legătură dintre Ineleţ şi civilizaţie sunt patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar, relatează Mediafax.ro.
Scările se află la aproape 20 de kilometri de Băile Herculane, judțeul Caraș-Severin. Turiștii pot ajunge la ele și de pe drumul național care face legătura dintre Băile Herculane și Baia de Aramă. În apropierea unei stații de autobuz din lemn, se face o cărare care duce spre scări. Mai apoi, turiștii trebuie să traverseze o punte din lemn peste câul Cerna și să urce un deal până la ele.
Odată urcate cele patru scări din lemn, cu o lungime de 100 de metri, cei care vor să ajungă în cătun urmează o cărare prin pădure pe un traseu care este străbătut în aproape două ore de mers pe jos.
Poștasul nu vine niciodată în cătunul din Munții Cernei unde se ajunge cu scara
Pe drum, sătenii din cătunele izolate au montat indicatoare cu mesaje religioase. Pe stânci sau pe trunchiurile copacilor, oamenii au prins cruci sau tăblițe din lemn pe care au scris „Tatăl Nostru”.
„Dumnezeu să-ţi uşureze drumul, călătorule cu suflet bun, să-ţi aline supărarea şi să-ţi aducă numai fericire. Şi tu eşti fiul lui Dumnezeu, el este cu tine în fiecare clipă”, este inscripţionat pe unul dintre indicatoare.
Construită de săteni pe un deal în 1973, biserica din Ineleț este primul semn că turiștii au ajuns în satul izolat. Aici, preotul ajunge vine o dată la două sua chiar trei săptămâni ca să oficieze slujba.
„Credinţa în Dumnezeu, dragostea pentru sfinţii care le păzesc familiile, speranţa că în viitor copiii lor vor rămâne pe aceste meleaguri şi respectul pentru cei care au plecat dintre ei, i-au determinat pe locuitorii din cătunele Ineleţ, Ţaţu şi Scărişoara să construiască o biserică. Biserica este o construcţie modestă, aşa cum este şi traiul acestor oameni, de mici dimensiuni, asemănătoare mai mult unui schit”, scrie pe un panou informativ montat la câţiva metri de lăcaşul de cult.
Panouri fotovoltaice pentru școala cătunului din Munții Cernei unde se ajunge cu scara
La câteva sute de metri de lăcașul de cult este școala primară din Ineleț. Are geamuri termopane, antenă de televiziune și cameră de supraveghere video. Aici învață patru elevi, doi de clasa a III-a și încă doi de clasa IV-a. Copiii se bucură pentru că fiecare are calculatorul lui la școală. Aici, micuții sunt învățați să scrie și să citească de o învățătoare care stă de luni până vineri în cătunul din Munții Cernei unde se ajunge cu scara.
În urmă cu doi ani, elevii își făceau temele la lumina lumânării pentru că în Ineleț nu este curent electric. Printr-un proiect desfășurat o asociație, școala beneficiază de panouri fotovoltaice și de o sală de clasă cu patru calculatoare. Astfel de panouri au fost montate și pe casele unor localnici, dar și în cimitirul din curtea bisericii din Ineleț, care asigură necesarul de curent electric și lumină.
În Ineleț mai sunt aproape 100 de case răsfirate, fiecare pe câte o colină. Aproape de biserică este gospodăria lui tanti Icoana. În vârstă de 79 de ani, femeia a povestit că doar 33 de case mai sunt locuite. Ceilalți săteni s-au mutat la oraș.
„Eu nu prea cobor din sat, doar nepotul sau nora merg o dată la două sau trei săptămâni la Băile Herculane, mai cumpără una-alta. În rest, mâncam ce ne dă Dumnezeu. Avem porci, găini, punem în pământ legume, cartofi. Eu nu ştiu cum e lumea asta. Ăştia din sat fug de aici şi alţii de la oraş vin şi cumpără case la Ineleţ”, povesteşte tanti Icoana.
Bătrâna spune că în Ineleț nu ajunge niciodată poștașul, iar în comuna Cornereva nu există medic de fmailie. Localnicii, care se îmbolnăvesc, sunt coborâți, „cum se poate” din sat pentru a fi transportați la spital.
Aceste cătune din Munții Cernei nu sunt legate de civilizație nici măcar printr-un drum forestier. Așa se face că niciun localnic nu are mașină pentru că nu ar avea ce să facă cu ea.
Cei care vor să ajungă în Ineleț, fără să urce scările, trebuie să străbată o altă cărare prin pădure, aflată la aproape 16 kilometri de Băile Herculane. Traseul este însă mult mai lung deoarece distanța este aproape dublă.
Nea Lazăr, în vârstă de 64 de ani, merge pe această cărare pentru că locuiește într-una dintre cele trei case din Cracu Mare, un alt cătun care aparține de comuna Cornereva. Cară doi desagi în spate și în picioare poartă opinci realizate de un bătrân din alt sat.
„Mai bine mă las spânzurat, decât să mă mut la oraş. Mănânc carne de la mielul meu sau de la găina pe care o cresc în curte, fructe şi legume din grădinile mele. Sunt naturale toate. N-aş pleca pentru nimic în lume din sat”, a spus nea Lazăr.
sursă foto: pressalert.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro