Anvelopele trebuie să corespundă cu recomandările producătorului, însă există câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când le vei cumpăra.
Cuprins:
Ce sunt anvelopele de iarnă?
În sezonul rece, cauciucurile de iarnă au proprietatea de a rămâne mai elastice pe carosabil, astfel încât frânarea și aderența să fie cât mai bune.
O anvelopă de iarnă ieftină și uzată nu se va comporta niciodată la fel cu una nouă și va tinde să se întărească la temperaturi scăzute.
Folosite vara, cauciucurile de iarnă se vor comporta total opus. Fiind concepute să funcționeze optim la temperaturi joase, în sezonul cald se vor întări și nu vor mai asigura o aderență și frânare bune pe drum uscat.
- Anvelope all-season sau cauciucuri de iarna – cum faci alegerea corectă
Marcajele anvelopei
În primul rând trebuie să știi cum recunoști o anvelopă de iarnă. Acestea au imprimate pe flanc o inscripție specifică sub forma unui fulg de zăpadă, unui munte cu trei vârfuri și un fulg de zăpadă în interior, precum și inscripția M+S (n.n. – Mud & Snow), care atestă faptul că anvelopa a fost testată cu succes în condiții de zăpadă sau de drum noroios și că poate fi folosită în aceste situații.
Dimensiunile anvelopei
Indiferent de producător, pe flancul fiecărei anvelope sunt inscripționate anumite marcaje specifice care fac referire la dimensiunile acesteia. Iată care sunt acestea (am ales o anvelopă de iarnă cu dimensiunile 205/65/R16/91T):
- 205 = Lăţimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul;
- 65 = înălțimea talonului anvelopei, exprimat în procent din lățimea sa;
- R = tipul construcţiei carcasei anvelopei (în cazul de față Radial);
- 16 = diametrul anvelopei exprimată în inch.
- 91 = indicele de greutate/sarcină al anvelopei (în acest caz, rezistă la o sarcină de 615 kg);
- T = indicele de viteză (în acest caz, anvelopa rezistă la o viteză de maximă de 190 km/h). Este important să alegi anvelope cu indice de viteză superior vitezei maxime pe care o poate atinge mașina ta.
Data de fabricaţie a anvelopei (DOT)
Anul de fabricație al anvelopei este foarte important mai ales dacă intenționezi să cumperi cauciucuri second-hand, adică uzate.
Codul DOT (n.n. – Department of Transportation) este inscripționat pe flancul anvelopei sub forma unor grupuri de cifre și de litere. Acesta cuprinde informații despre data de fabricație a anvelopei, numele producătorului și țara de proveniență.
Grupul de cifre reprezintă data de fabricație a cauciucului: primele două cifre indică săptămâna, iar ultimele două anul de fabricație. Spre exemplu, dacă avem codul DOT 0319, înseamnă că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.
Profilul anvelopei
Profilul anvelopelor de iarnă au o înălțime de 9-11 mm. Cel mai important criteriu în alegerea unei astfel de anvelope, mai ales dacă este uzată, îl reprezintă micile benzi proeminente din profilul acesteia, mai exact adâncimea ei (aproximativ 4-5 mm).
Dacă înălțimea profilului scade, spre exemplu, la 6 mm, înseamnă că adâncimea benzilor nu va fi mai mare de 2 mm, ceea ce înseamnă că respectiva anvelopă nu este recomandată pentru exploatare.
Atenție la eticheta energetică a anvelopei!
Eticheta enegetică a anvelopei îți oferă cele mai importante informații despre un pneu, și anume:
- Aderența pe carosabil umed – este marcată cu litere de la „A” (pentru cele mai bune performanțe) la „G”. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 km/h poate fi cu 30% mai scurtă pentru anvelopele din clasa „A” decât cele din clasa „G”;
- Consumul de carburant – este marcată cu aceleași litere. Trebuie să știi că diferența de consum între o anvelopă de clasă „A” și una de clasă „G” este de 7,5%;
- Nivelul de zgomot la rulare – zgomotul este marcat în dB și reprezintă nivelul de zgomot generat în exterior de anvelope atunci când rulează la o viteză de 80 km/h.
Ce pățești dacă mașina ta nu are anvelope de iarnă?
Potrivit Ordonanței nr. 5/2011, toți conducătorii auto au obligația să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă în sezonul rece.
Utilizarea acestora nu este, totuși, determinată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
Astfel, conducerea unui autovehicul pe drumuri publice care sunt acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără să fie echipate cu anvelope de iarnă constituie contravenție. În acest caz, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare şi să plătească o amendă ce poate ajunge până la 2.500 de lei.