Paula Tavares, născută la Oneşti, spune că întotdeauna şi-a dorit să lucreze în biotehnologie. Căsătorită cu un brazilian, Rodrigo, pe care l-a cunoscut în Spania, la Barcelona, românca s-a mutat, în 2005, în America de Sud.
“Aici am terminat Facultatea de biomedicină. Acum lucrez în biotehnologie şi mă lupt să găsesc antidotul pentru cancer. E foarte greu de explicat ceea ce fac. Până nu demult,am lucrat cu tehnica denumită ARN-interferenţă (ARNi), dar ne-am dat seama că nu suntem pe drumul cel bun. Aşa că a trebuit să schimbăm compoziţia chimică a moleculelor de ARNi şi să creăm mici molecule hibrid de ARN-ADN. Acestea sunt mai eficiente, efectele lor sunt de lungă durată şi sunt mai ieftine în ceea ce priveşte costurile de producţie. Moleculele-hibrid pot localiza deteriorările sau modificările genei care provoacă tumorile şi o pot inhiba. Acesta e încă un principiu şi mai are până să devină o tehnică aplicabilă pacienţilor. Nu ştiu dacă omul de rând înţelege ceva, însă un lucru e sigur: mai devreme sau mai târziu, cancerul va fi învins!”.
Pe lângă lupta cu maladia secolului, echipa în care lucrează tânăra creează şi noi medicamente antibiotice.
Vorbeşte fluent şase limbi străine
Paula trece apoi şi la cele “lumeşti”: “Lucrez printre brazilieni şi am prieteni de multe alte naţionalităţi. Lumea mă acceptă, asta datorită faptului că am învăţat să vorbesc şi să scriu în portugheză, dar şi pentru că, în afară de română, cunosc alte cinci limbi străine: franceza, engleza, italiana, maghiara şi spaniola. Sunt respectată pentru că am încercat să aflu cât mai multe despre cultura şi despre oamenii de aici”.
Când are timp liber, la sfârşitul săptămânii, românca merge cu familia şi cu prietenii la un grătar, se plimbă cu bicicleta sau face capoeira (exerciţii de mişcare afro-braziliene, ce combină elemente din arte marţiale şi dans).
“Când avem mai mult timp, călătorim, mergem la Rio de Janeiro, în Sao Paolo sau pe alte plaje. De curând, am fost în vacanţă în Chile”, spune Paula, care încheie: “Mâncarea e foarte bună aici, aşa că am învăţat să gătesc toate specialităţile braziliene. Îmi place şi vinul lor, însă gândul mă duce mereu la cel pe care îl face tata, la ţară, la Teşcani… Îmi place să ascult muzică de-a lor, dar sufletul meu va rămâne mereu la Voltaj, din timpul în care locuiam la Cluj…”.
Soţul este fan alechipei FC Santos
Rodrigo, soţul brazilian al Paulei, ţine cu echipa de fotbal FC Santos, formaţie la care a jucat marele Pele. Mai nou, şi băiatul celor doi, Enrique (5 ani), a început să înţeleagă fotbalul. Şi, bineînţeles, tot Santos e favorita lui.
“Aici este nebunie cu fotbalul. Duminica, toată lumea se uită la meciuri sau merge pe stadion. Am fost şi eu o dată să văd live o partidă şi am rămas impresionată de atmosfera senzaţională”, povesteşte românca.
Sud-americanilor le e frig la 20° Celsius!
Românca s-a obişnuit repede cu clima caldă din Brazilia. “Aici, din decembrie până în februarie e vară şi temperaturile ajung şi la 35 de grade. «Iarna» ţine din iulie până în septembrie, când sunt 20 de grade. Mă distrez când îi aud pe brazilieni spunând că le e frig în această perioadă”, spune moldoveanca, obişnuită cu gerurile de acasă.