Hartile indica „averi ascunse” si in Romania, la Babadag
Romanii incearca sa mai scoata un ban in plus din cele mai ciudate activitati. Un muncitor necalificat din Portul Constanta vrea sa-si fructifice pasiunea de o viata: cautarea de comori. El vinde manuale de gen si-si ofera serviciile ca insotitor pentru doritorii de aventuri in cautare de comori pierdute.
Romeo Fratila are 41 de ani, este casatorit si are un baiat. De 25 de ani viseaza sa gaseasca o comoara pierduta si ingropata prin locuri exotice. N-a apucat pana acum sa plece intr-o astfel de expeditie pentru ca n-a avut bani. „Pana acum pasiunea mea se rezuma la a ma fi transformat intr-o adevarata banca de date in domeniu”, spune Romeo Fratila. A cumparat chiar si niste manuale de specialitate aparute in limba franceza, engleza si italiana. Din lipsa banilor s-a hotarat sa-si vanda „comoara” cu 75 de dolari volumul. A platit chiar si traducerea unor volume in limba romana.
Cartile descriu cele mai diverse metode de cautare, de la mijloacele empirice, pana la cele mai moderne aparate. Visul sau este sa-si cumpere macar un detector de metale care costa intre 500 si 1.500 de dolari. Manualele cuprind chiar si monografii si legende din diferite locuri.
Romeo Fratila spune ca nisipul poate ascunde multe comori
Sunt harti cu locurile unde ar putea fi ingropate comori sau corabii vechi scufundate. Romania nu apare decat pe un CD american cu informatii pentru impatimitii de „comori”. Acolo sunt specificate numai doua zone din Romania: Babadag si Insula Serpilor (desi aceasta nu mai apartine tarii noastre).
Romeo Fratila este foarte suparat ca legislatia romaneasca nu permite o astfel de activitate. El vrea sa-i insoteasca pe aventurieri contra cost: 100.000 de lei pe ora sau, in cazul in care participa la descoperirea vreunei comori, sa primeasca 10% din valoarea acesteia. Insa pentru asa ceva vrea sa faca un contract la un notar, in litera si spiritul legii, pentru ca nu vrea sa aiba probleme. A auzit de existenta a doua asociatii a cautatorilor de comori din Romania, una la Bacau si una la Drobeta-Turnu Severin, insa nu-l intereseaza sa devina membru.
El ii sfatuieste pe cei care-i impartasesc pasiunea ca „cea mai buna practica se poate face pe plaja, toamna si iarna, dupa furtunile puternice”, pentru ca „niciodata nu stii ce aduce marea”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News