Ursul care a atacat-o pe tânără pe traseul Jepii Mici din Bucegi, marți, 9 iulie, era o femelă de în vârstă de 4-5 ani, care nu avea rabie, a precizat și directorul DSVSA Prahova, George Stratulat, pentru sursa citată. De asemenea, examenul anatomo-patologic a arătat că ursoaica nu avea pui și nici nu era în călduri.

Fata, aflată cu prietenul ei în drumeție, a fost cea care a sunat prima la 112 cerând ajutor. Ulterior, a sunat la Serviciul Unic de Urgență și prietenul ei, care a anunțat că fata fusese deja rănită și târâtă de animal într-o zonă care nu se mai afla în raza lui de vedere. Salvamontiștii au găsit trupul tinerei sfâșiat, la baza unei stânci.

Animalul a încercat să atace și echipajul de salvare, astfel că s-a luat decizia ca ursul să fie împușcat pe loc.

În acest caz, conform procedurilor, au fost deschise două dosare penale, unul pentru ucidere din culpă și altul pentru braconaj cinegetic. Este vorba aspecte procedurale, impuse de lege, care se vor încheia cu clasare, fără ca cineva să fie inculpat.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, la o zi după tragedie, că situația urșilor din țara noastră a scăpat de sub control și a estimat că în România sunt aproximativ 8.000 de urși.

Fechet a precizat că va propune un ordin de majorare a cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, față de numărul actual de 220 de exemplare.

Și premierul Marcel Ciolacu a declarat că parlamentarii vor fi chemați din vacanță într-o sesiune extraordinară pentru adoptarea unei inițiative legislative care va permite eutanasierea sau împușcarea urșilor aflați în „zonele de pericol”.

„Nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a spus Ciolacu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News